Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Key Ensemble firar 10-årsjubileum

Från 2015
Uppdaterad 09.04.2015 12:39.
Key Ensembles nya skiva, Cast into the Sea.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Kammarkören med Åbo som bas startade jubileumsåret med att släppa en ny skiva. Under jubileumsåret samarbetar kören bland annat med skolelever och Dansteater ERI.

Skivan Cast into the Sea är körens fjärde utgåva. Skivan med havet som tema är en uppföljning på de prisbelönta skivorna "Missa Baltica" och "Ave Maria - Aurora Borealis".

Musiken på skivan består främst av nutida körverk, med bland annat kompositioner beställda av Tapio Tuomela, Lauri Mäntysaari och körens tidigare konstnärliga ledare Ulf Långbacka. De nutida verken inramas av Toivo Kuulas körklassiker "Meren virsi" (Havets psalm) och "Hautalaulu" (Gravsången).

Kören har valt att med skivan delta i Östersjöns skyddsarbete. För varje platta som säljs donerar kören en euro till John Nurminen-stiftelsens projekt "Ett rent Östersjön".

Det var ingen slump att Key Ensemble ville stöda just det här projektet. Östersjön står körmedlemmarna mycket nära, berättar konstnärliga ledaren Teemu Honkanen.

-Vi älskar alla havet och många firar semester i skärgården. Projektet är jätteviktigt för oss, säger Honkanen.

Späckat jubileumsår

Kören nästa konsert är i Åbo konserthus i mitten av maj tillsammans med Puolalan koulus musikklasser. Tillsammans framför det ett a capella-körverk som beställts av Atso Almila. "Kööriaapinen" ska introducera skolbarn till körmusikens värld, en bokstav i taget.

-Heli Laaksonen har skrivit ABC-dikter på sydvästfinsk dialekt så jag tror det blir jättespännande, säger Honkanen.

I höst kommer kören att samarbeta med Dansteatern ERI då de tillsammans uruppför Mikko Heiniös beställningsverk "Ilta - Afton". Verket är skrivet för klarinett, cello, Key Ensambles blandade kör. I verket ingår dikter på finska, svenska, engelska, spanska, tyska och franska.

Trivs i "Barcoeur"

För ett drygt år sedan fick Key Ensemble motta ett stort stipendie av finska kulturfonden som möjliggjorde de nya satsningar. Målet är att bli en professionell kör och i höstas anställdes en verksamhetsledare, Teemu Hokkanen. Kören flyttade också in i efterlängtade egna utrymmen i Barkers gamla fabrik i Raunistula.

-Vi trivs fint. Det är jätteroligt att äntligen ha en egen övningslokal där vi kan vara som hemma utan att vara tvungna att byta plats hela tiden, vi kan komma och gå hur som helst, berättar Honkanen.

Att kören fått jobba tillsammans med en verksamhetsledare har också haft en stor inverkan, säger Honkanen och berömmer sin namne som jobbat hårt med att sköta det organisatoriska och boka konserter. Hokkanen har också utarbetat en logga för Key Ensemble.

Målet är att så småningom bli en professionell kör med anställda sångare.

-Men det tar tid. Vi har inte så mycket pengar, och vårt samhälle har inte så mycket pengar att satsa på kultur. Men så småningom, när vi gjort konstnärligt fint jobb, tror jag att det är möjligt, säger Honkanen.