Hoppa till huvudinnehåll

X3M

X3M:s bokklubb: Natten är ännu ung

Från 2015
Uppdaterad 09.04.2015 13:53.
Natten är ännu ung
Bildtext X3M:s bokklubb läser Natten är ännu ung i april.

I april läsar X3M:s bokklubb Natten är ännu ung. Petter Sandelin förklarar varför det här är en bok som du inte ångrar att du plockade upp.

Lars Sunds Natten är ännu ung är en tunn bok, som det ändå hinner hända mycket i. Det tar en kväll eller två att läsa den.

Boken handlar om Eki som växer upp i Jakobstad på 70-talet. Egentligen är historien tidlös. Det handlar om hur ångestfyllt det känns att växa upp i en småstad. Det kunde lika gärna vara Ekenäs 2015.

Jag brukar själv aldrig förklara vad den här boken handlar om. Det låter bara pretentiöst och blir fel. Istället brukar jag plocka fram ett eller två citat. Den här smått legendariska meningen från bokens förstasida fick många borgerliga tanter att sätta kaffet i vrångstrupen när boken publicerades 1975.

"Jag bor i Jakobstad, och det är ett satans råtthål."

Natten är ännu ung. 2015.
Bildtext Den första upplagan från 1975 kan vara svår att få tag på, men lyckligtvis trycktes boken i ny upplaga i år. Den finns säkert på ditt favoritbibliotek.

Så här fortsätter Eki berätta om sitt liv i Jakobstad.

"På somrarna är det rätt så vettigt här men på vintrarna - jissus vilken skit. Bara Terazzo och Parant och kanske Union och nån håla till att sitta bort kvällarna på, så länge man nu får sitta, vill säja, för de gillar att kasta ut folk från ställena här ikring, för att vi inte köper nånting, säjer de, så det int lönar sej att hålla öppet."

Det enda du behöver göra för att bli medlem i vår bokklubb är att instagramma eller twittra med taggen #x3msbokklubb. Vi retweetar nästan allt. Vi vill veta var du läser, när du läser och om vad du tycker om boken.