Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Han bad AC/DC att vrida ner förstärkarna

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2017 09:48.
Antti Einiö
Bildtext Antti Einiö kan blicka tillbaka på en fantastisk karriär som promotor.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Antti Einiö startade sin karriär redan på 50-talet med jazzkonserter och litet senare blev han anställd av det legendariska skivbolaget Scandia för att söka nya artister och nya låtar för dem.

Under årens lopp har han haft ett finger med i spelet i det viktigaste som har hänt inom det finländska nöjeslivet. Skulle han bestämma sig för att ännu söka ett nytt jobb så skulle hans CV blir väldigt speciell. Eller vad säger ni om följande: Inspirerade Benny Andersson att få sin första hitlåt, fixade skivkontrakt åt The Renegades, gick på öl med Jimi Hendrix i Helsingfors, uppmanade AC/DC att inte spela så högt, lånade grannens bil åt Chuck Berry, gav sömnpiller åt Jerry Lee Lewis, o.s.v.

Musik och sport

Inte nog med att han själv fixade konserter och uppträdde som artist, han har också spelat bollspel på landslagsnivå och varit kapten för det finländska landhockeylaget.

Här kan du se ett stilprov på Anttis stil i låten Shake, Rattle and Rollsom han sjöng tillsammans med The Islanders som var en av de mest anlitade kompgrupperna i Finland i mitten av 60-talet.

Smällar man får ta

Alltid har det inte gått så bra att jobba som promotor och arrangera konserter i Finland. Einiö minns ännu hur det kändes då AC/DC var första gången i Finland och sålde 273 biljetter, Queen ca 500 biljetter och Bon Jovi omkring 700 biljetter. Däremot var 80-talet en guldgruva då det gällde konserter, säger Einiö.

- Det räckte med att du lade in en liten annons i Helsingin Sanomat så var det slutsålt.

Under årens lopp har Einiö arrangerat konserter med bl.a. Dire Straits, Tina Turner, ZZ Top, Frank Sinatra, Pretenders, Sting, Iron Maiden, Eurythmics, Metallica, The Rolling Stones och år 1997 med Michael Jackson.

Abba spelade gratis

Efter sin seger i Eurovision Song Contest i Brighton 1974 gav sig Abba ut på turné men de hade stora problem att få ihop ett band. Einiö hade fixat gruppen Boris and the Beatmakers till Hesperia, delvis för att ägaren var mycket förtjust i dem. Abba behövde en del av musikerna i gruppen för sin turné, varvid Einiö föreslog att de skulle ge en gratiskonsert på Hesperia efter konserten i Finlandiahuset. Och alla var glada och nöjda. Förutom de som sku städa Abbas hotellrum som var fullt med splitter från en sönderslagen spegel och det blod överallt.

Grand old man

Trots att Einiö har fyllt 80 år så har han fortfarande farten uppe. Han är också med och arrangerar konserterna med bl a Toto nästa sommar.

Fokus på Antti Einiö i Yle Vega på söndag kl 8.05

Mer om ämnet på Yle Arenan