Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Arbetarskyddet kollar barer i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 09.04.2015 12:12.
En bartender häller ett stop
Bild: Mika Kanerva

Arbetarskyddsinspektörerna vid regionförvaltningsverket i Södra Finland kommer att utföra intensifierad kontroll på pubar och krogar i Kymmenedalen och Borgå under de närmaste veckorna.

I samband med kontrollerna inspekteras också tiotals arbetsplatser inom branschen i området. Inspektionerna genomförs utan förhandsanmälan.

Syftet med de oanmälda kontrollerna är att säkerställa att arbetsgivarna följer arbetslivets spelregler. Under inspektionerna inspekteras bland annat arbetsavtal och arbetsskiftförteckningar samt att arbetstagarna har fått lönekvitton.

Förutom arbetslagstiftningen ska arbetsgivarna följa bestämmelserna i de kollektivavtal som gäller turist-, restaurang- och fritidstjänster.

Man kontrollerar också att arbetsgivarna har arrangerat med de lagstadgade företagshälsovårdstjänsterna och att det finns fungerande rutiner för hur man hanterar våldsamma kunder.

Under år 2015 kommer regionförvaltningsverket i Södra Finland att göra ungefär 1 000 arbetarskyddsinspektioner inom restaurangbranschen.