Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Maria Tolppanen i ordkrig med Sfp

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Maria Tolppanen (Sannf) kandiderar i Vasa valkrets.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Maria Tolppanen från Vasa har kommit rejält på kant med Elli Flén från Svenska folkpartiet. Ett hetsigt ordkrig har brutit ut på Twitter mellan de båda riksdagskandidaterna. Det hela fick sin början då Maria Tolppanen i en kandidatintervju för Vaasan ikkuna fick i uppdrag att fortsätta en mening som börjar: Kiljuisin riemusta keskellä Vaasan toria jos... (fritt översatt: Jag skulle jubla på Vasa torg om...) Tolppanen fortsatte meningen med att säga: ...siellä olisi vähemmän mamuja. ja enemmän ihmisiä nauttimassa lounastaan työpaikan ruokatunnnillaan. Dvs fritt översatt: Jag skulle jubla om där fanns färre invandrare och fler människor som åt lunch.

Uttalandet väckte ett ramaskri i de sociala medierna. Bland annat justitieminister Anna-Maja Henriksson tyckte att Tolppanen gått för långt.

Maria Tolppanen hävdar att det är Sfp som står bakom uppståndelsen i de sociala medierna.

- De 100 första kommentarerna till artikeln var på svenska, twittrar Tolppanen. Jäljet johtaa sylttytehtaalle...

Enligt Maria Tolppanen var det inte fråga om ett rasistiskt uttalade i Vaasan ikkuna. Hon tycker att Sfp läst texten som fan läser bibeln och hon anklagar i sin tur Sfp och Elli Flén för att vara rasistiska. Hon tycker att Sfp vill utnyttja invandrare i exempelvis lågavlönat säsongsarbete och undrar om partiet bara vill fylla sin egen plånbok.

Det får bägaren att rinna över hos Elli Flen. Hon tycker att Tolppanen slingrar sig och försöker skjuta skulden på Sfp. Också på Sfp:s partikansli reagerar man på Tolppanens uttalanden.

- Sluta sprida lögner, twittrar Sfp. Det var du som kommenterade invandrarna i Vasa, inte vi.

På Twitter frågar jag Maria Tolppanen vad det riktigt är frågan om är svaret följande: Flen vill ha invadrarna på jobb på pälsfarmer och på grönsaksodlingar. Skäms.

Något förtydligande får jag inte. Valtempertaturen har åtminstone skruvats upp några grader i Vasa valkrets.

Twitterbloggen