Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1976

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Brittiska Brotherhood of man vann Eurovisionen år 1976.
Bildtext Brittiska Brotherhood of man vann Eurovisionen år 1976.
Bild: EBU

Finlands Fredi and Friends sjöng om dansstilen bump. Britterna levererade sin hittills mest framgångsrika vinnarlåt.

År 1976 fick Nederländerna för tredje gången äran att arrangera Eurovisionen, och efter att ha hållit tävlingen i både Hilversum och Amsterdam var det nu Haags tur att ta emot festivalfolket.

Grekland och Österrike återvände till tävlingen, medan Malta, Sverige och Turkiet drog sig ur. Speciellt Sveriges avhopp väckte förundran, tävlingen hade ju precis arrangerats i Stockholm. Men just där låg problemet. Dels fanns det en rädsla för att vinna igen, ekonomiskt skulle det inte ha varit hållbart. Dels hade debatten om kommersialisering av musiken fortsatt i Sverige och aktivisterna hade tagit Eurovisionen som syndabock.

Miljontals tv-tittare

BBC:s kommentator sade i början av sändningen att 450 miljoner tv-tittare följer med tävlingen i 33 länder, och utöver det lyssnar 80 miljoner på sändningen via radio.

På scenen fanns en dekor som hängde från taket och bytte form. På det sättet kunde varje bidrag ha en annan bakgrund är föregående. Det var också första gången som det fanns en programvärd i "green room", rummet som artisterna kunde slappna av i efter uppträdandet. Efter alla framföranden väntade man på resultatet från jurygrupperna, och medan The Dutch Swing College Band spelade gick Hans van Willigenburg runt bland artisterna och frågade hur de kände sig och vilket bidrag som var deras favorit.

Hans van Willigenburg intervjuar artister i green room.
Bildtext Hans van Willigenburg intervjuar artister i green room.
Bild: EBU

Fredi (egentligen Matti Siitonen) återvände till tävlingen som Finlands representant. Han tävlade första gången redan år 1967 med Varjoon – suojaan som slutade på en delad tolfte plats. Under namnet Fredi and The Friends tog man en elfte plats av arton med låten Pump pump.

Med ”pump pump” syftar man på dansrörelsen bump som var populär på 70-talet. Gruppens koreografi ansågs vara för vågad för den traditionella sångtävlingen. Gruppen hade vunnit den nationella Eurovisionsuttagningen på finska, men översatte låten till engelska för tävlingen i Nederländerna.

Storbritannien tog det här året hem sin andra seger. Brotherhood of man uppträdde med låten Save your kisses for me. De fyra bandmedlemmarna hade matchat sina kläder och uppträdde med en enkel koreografi som var lätt att lära sig. De fick hela sju tolvor och deras låt klättrade på de europeiska listorna efter vinsten.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.