Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Publiken i Finland har mycket att lära sig

Uppdaterad 10.04.2015 08:48.
Finntroll
Bildtext Finntroll är ett stort namn utomlands.

För ovanlighetens skull spelar Finntroll i sitt hemland i april. Enligt bandet har det varit poänglöst att spela i Finland eftersom publiken bara stått och tittat på. I andra länder är publiken galen.

För ungefär sex-sju år sedan hände det något. Folkmetall, metallmusik med folkmusikelement, spred sig över världen som en epidemi. Det bästa med detta var det att nästan alla de största banden i den genren var hemma från Finland.

- Vi har väl aldrig varit ett typiskt folkmetallband, svarar Mathias Lillmåns, solist i en av pionjärerna, Finntroll.

mathias lillmåns
Bildtext Mathias Lillmåns använder namnet Vreth i Finntroll.

Finntrolls andra album, Jaktens Tid från 2001, är definitivt en av hörnstenarna i hela folkmetallgenren. Sedan dess har det blivit otaliga turnéer i nästan alla världsdelar.

- Tyskland var tidigare landet där det helt klart gick bäst för oss. Nu har Frankrike börjat tävla hårt med Tyskland, avslöjar Mathias.

Finntroll gjorde en cirka en månad lång turné under hösten tillsammans med Hatesphere från Danmark samt Profane Omen från Finland. Den turnéns tre spelningar i Frankrike gick så bra att lokala krafter omedelbart bokade trion tillbaka till Frankrike för att göra ytterligare sju spelningar där. I samma veva turnerade banden i Spanien samt i några andra länder.

- Sämsta kvällen drog dryga 250 personer. Annars var det runt 500 personer per kväll, säger en nöjd Mathias.

Sällsynt med Finland

Eftersom intresset för Finntroll varit så stort i bland annat Mellaneuropa har spelningarna i hemlandet Finland blivit allt färre.

- Känns lite poänglöst att spela på en lördag här. Människorna i Finland bara står och tittar medan publiken i andra länder är helt galen oberoende veckodag, klagar Mathias.

Som tur har det har ändå blivit ändring på detta.

- För drygt ett år sedan gjorde vi en handfull spelningar i Finland, och då var mottagandet helt grymt, berättar Lillmåns, som i Finntroll använder namnet Vreth.

I och med detta så vågade man boka en hel hög med spelningar i Finland. Nu i april turnerar de tillsammans med inhemska Wolfheart och Man-Eating Tree. Bandet kan ses i bland annat Joensuu, Helsingfors och Vasa med start den 10.4.

Klicka igång ljudklippet föra höra mer om Finntroll.

Programmet är inte längre tillgängligt
Supernova: Mathias Lillmåns / Finntroll 2015
Supernova: Mathias Lillmåns / Finntroll 2015 - Spela upp på Arenan

Ändringar i artikeln
Rubriken ändrades 10.4 kl. 8:47 från "Finntroll spelar ogärna i Finland" till "Publiken i Finland har mycket att lära sig"
Meningen : "De tycker att det känns poänglöst att spela i Finland eftersom publiken bara står och tittar. I andra länder är publiken galen." till "Enligt bandet har det varit poänglöst att spela i Finland eftersom publiken bara stått och tittat på. I andra länder är publiken galen."