Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad sysslar Grekland med?

Från 2015
Uppdaterad 10.04.2015 20:43.
Greker viftar med falggor under valmöte inför det grekiska parlamentsvalet 25.1.2015
Bildtext Det har stormat kring Grekland på sistone och många undrar hur det ska gå med deras skulder.
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Grekland betalar sin skuld på 450 miljoner till internationella valutafonden IMF. Men i det stora hela är det en liten avbetalning. Det krävs 7 miljarder till för att hålla landet på vattenytan, menar Yles europakorrespondent Daniel Olin.

Kommer Grekland att kunna betala eller inte? Vad beror den senaste tidens utspel på?

Myteriet pratade med Daniel Olin, svenska yles europakorrespondent i Bryssel.

– Det är ganska uppblåst, det var aldrig frågan om att just i dag skulle vara någon ödesdag. Men läget är nog allvarligt, det största problemet är att vi inte vet hur mycket de har kvar i statskassan, när är det slut? säger Daniel Olin om cirkusen kring torsdagens betalning till IMF.

Daniel Olin
Bildtext Daniel Olin, europakorrespondent i Bryssel.
Bild: Svenska Yle

Grekland behöver ännu 7 miljarder euro för att hålla i gång sin statsförvaltning. Men för att IMF och europeiska centralbanken ska betala måste Grekland uppfylla en lång lista med krav. Före midsommar måste kraven vara mötta och pengarna utbetalda. Om kraven inte uppfylls av någon anledning står Grekland inför stora problem.

– Om de inte får de här sju miljarderna kommer de att vara verkligt illa ute. Då är frågan om de kan höra till eurozonen längre.

Grexit?

Ingen vill att Grekland ska lämna eurozonen eftersom det vore ett stort bakslag för hela euroområdet. De lån som getts redan flera gånger har alla varit för att förhindra det, därför vill man från EU:s håll inte släppa dem. Men grekerna själva vill inte heller lämna euron bakom sig.

– Att lämna euron skulle betyda för grekerna att den humanitära krisen som redan nu är stor bara skulle förvärras. Det tar tid att byta valuta och få ett nytt system att funka. Men euroutträdet, ”Grexit” är inte på agendan just nu, frågan är om de kommer att hålla vad de lovat, säger Daniel.

Storpolitiska utspel

För några dagar sedan chockerade grekerna med att begära ut krigsskadestånd av Tyskland från andra världskriget. Enligt Grekland är Tyskland skyldiga dem dryga 278 miljarder euro, nästan tillräckligt för att stryka alla deras skulder. Några pengar lär de dock inte se röken av eftersom Tyskland väldigt tydligt sagt nej till det. Greklands premiärminister Alexis Tsipras var på besök till Rysslands president Vladimir Putin i onsdags och diskuterade ekonomiska frågor. Båda dessa kan tolkas som politiska utspel.

– Den nya regeringen spelar ett spel med medierna, något som är ganska ovanligt inom EU. I och med det här sätter de press på resten av EU, men frågan är hur högt Grekland vågar spela, i något skede kan det hända att långivarna tröttnar, säger Daniel.

Fattigdom och verkliga problem

Mitt i all rapportering om miljoner hit och miljarder dit är det lätt hänt att man glömmer bort att läget i Grekland för vanliga människor är väldigt dåligt.

– Det finns många greker som lever i akut fattigdom som inte har råd med mat och el. Många unga välutbildade människor får inte jobb och tvingas flytta hem till sina föräldrar. Ibland glömmer vi bort i Europa hur verkligheten ser ut på Atens gator.

Mer om ämnet på Yle Arenan