Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Jag ser ingen risk för att bli politiskt utnyttjad"

Från 2015
Uppdaterad 10.04.2015 12:24.
Lars Vilks

Den kontroversiella konstnären och karikatyrtecknaren Lars Vilks besöker Finland för att diskutera yttrandefrihet på ett seminarium som ordnas av Sannfinländarna. Själv ser Vilks ingen risk för att bli en del av partiets valkampanj.

Den svenska konstnären och karikatyrtecknaren Lars Vilks besöker Helsingfors nästa vecka för att delta i ett seminarium som ordnas av Sannfinländarna just inför riksdagsvalet.

- Jag ska delta i ett seminarium om yttrandefrihet, vilket jag är mycket angelägen om att få tala om. Det är inte konstigare än så, säger Vilks.

Det är fritt fram för alla partier att ordna seminarier om yttrandefrihet

Sannfinländarna inget problem för Vilks

Temat för seminariet är yttrandefrihet, självcensur och trygghet - frågor som står Vilks nära om hjärtat och som kommit att forma hela Vilks tillvaro allt sedan publiceringen av hans kontroversiella Muhammed-karikatyr för åtta år sedan.

Vad vet du om tillställningen du ska delta i? Är du medveten om att den ordnas av partiet Sannfinländarna just inför riksdagsvalet i Finland?

- Jo jag känner till det, men det har ingen betydelse. Det är fritt fram för alla partier att ordna seminarier om yttrandefrihet, därför har det ingen betydelse för min del.

Enligt Sannfinländarnas riksdagskandidat Mika Raatikainen, som ordnar seminariet, är avsikten med besöket att betona den nordiska yttrandefriheten, och att visa man inte ska tvingas böja sig för andra religioner och ideal

Lars Vilks ser själv inte någon risk för att han kan bli en del av Sannfinländarnas valkampanj.

Om jag står någonstans så står jag lite till vänster för det gör alla konstnärer. Men i övrigt har jag inget intresse av att definiera mig politiskt.

- Nej, jag tror det är rätt svårt att bli det. Men det är klart att Sannfinländarna kan få en del uppmärksamhet kring mitt besök, men i övrigt ser jag inte någon koppling mellan mig och deras valkampanj.

Vad vet du om Sannfinländarna?

- De är väl ett högerorienterat, lite nationalistiskt parti likt Sverigedemokraterna i Sverige.

Tror du att Sannfinländarna har något speciellt intresse av att bjuda in just dig?

- Jag har funderat själv på det här. Men jag vet inte riktigt varför de är så intresserade av yttrandefrihet.

Vilks vill hålla sig politiskt odefinierad

Trots att Lars Vilks i sin roll som kontroversiell konstnär och kämpe för yttrandefrihet ofta kastas i den politiska skärselden, är han ovillig att placera sig själv på den politiska kartan. Till slut gör han det ändå lite motvilligt.

- Jag står inte någonstans. Om jag står någonstans så står jag lite till vänster för det gör alla konstnärer. Men i övrigt har jag inget intresse av att definiera mig politiskt.

Vilks är ändå noggrann med att påpeka att han inte för någon annan än sin egen talan och att hans enda politiska mål är att försvara yttrandefriheten.

- Mitt deltagande i politiken bygger bara på yttrandefriheten. Jag försvarar den. Och det är fritt fram för vilket parti som helst att välja att ställa sig bakom det här. Om Sannfinländarna nu har varit lite kreativa och tagit yttrandefriheten som en av sina viktigaste frågor, så är det väl bra.

Mitt deltagande i politiken bygger bara på yttrandefriheten. Jag försvarar den. Och det är fritt fram för vilket parti som helst att välja att ställa sig bakom det här

Säkerheten i fokus på seminariet

Allt sedan den uppmärksammade Muhammed-karikatyren, som publicerades 2007 och ledde till flera dödshot, kretsar Lars Vilks liv kring yttrandefrihet. Han har ägnat sitt liv åt att diskutera yttrandefrihet på olika seminarier runtom i världen och på sin blogg - under konstant polisskydd.

Också under besöket i Helsingfors spelar säkerhetsförberedelserna en avgörande roll.

Tanken var att seminariet skulle hållas i riksdagens lokaler men på fredagsmorgonen meddelade riksdagens generalsekreterare att planerna har ändrats av säkerhetsskäl. Beslutet motiveras med Skyddspolisens hotanalys.

Det är nu okänt var seminariet kommer att ordnas.

Vilks blev attackerad vid ett liknande möte i Köpenhamn i februari. En man tog sig in i möteslokalen och började skjuta omkring sig. Fyra människor dödades - bland dem tre poliser.

Lars Vilks tvekar ändå inte att fortsätta resa runt och sprida sitt budskap.

- För min del är det yttrandefriheten som är intressant. Det har visat sig att det finns missuppfattningar om den överallt. Många förstår inte att yttrandefriheten bygger på att den som yttrar sig aldrig kan bemötas med våld, och att man inte heller kan beskylla någon som yttrat sig för att framkalla våldet, säger Vilks.

Diskussion om artikeln