Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tullens stjärnhund gjorde sitt tusende fynd

Från 2015
Uppdaterad 09.04.2015 18:30.
Tullhunden Dani har gjort sitt tusende fynd.
Bildtext Dani är en av tullens sju hundar som letar efter droger, pengar och cigaretter på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Yle/Fanny Fröman

Efter fem år som droghund på Helsingfors-Vanda flygplats har labradoren Dani nått en milstolpe i sin karriär. Han har nosat sig fram till sitt tusende drogfynd.

- Det är häftigt att få jobba tillsammans med honom, han är så flitig, berättar Mika Niemenmaa, som fungerar som Danis förare på flygplatsen.

Tullen själv beskriver Dani som deras mest populära anställda och även Niemenmaas kollega, Susanna Virtanen, ger Dani mycket beröm.

- Han lever för att leta efter droger. Han gör det hellre än äter, fastän labradorer vanligtvis föredrar mat framom allt annat, säger Virtanen.

Det var egentligen av en slump som Dani blev tullhund. Niemenmaa hade först sökt hundar i en annan kennel, men hittade ingen som passade.

- Men så stötte vi på Dani, som var imponerande direkt från starten. Han är en riktig diamant, som född till att leta efter droger, säger Niemenmaa.

Dani började sin utbildning vid Tullens hundskola våren 2009, vid ett års ålder. Han avslöjade sitt första grova narkotikabrott redan under utbildningen och efter sitt första yrkesverksamma år hade han luktat sig fram till över hundra narkotikalass.

Han fyllde sju år vid årsskiftet, men Niemenmaa hoppas att de ska kunna samarbeta ännu i dryga två år innan det blir dags för pension för Danis del.

- Han är fortfarande lika energisk av sig som en valp och hela tiden igång att leta efter droger. Ibland blir man tvungen att lugna ner honom lite, säger Niemenmaa.

En riktig arbetsgalning

Niemenmaa är också husse till Dani, och de tillbringar både arbetstid och fritid tillsammans.

- På jobbet är han helt arbetsgalen, men hemma brukar han ta det lite lugnare, och sover faktiskt en hel del. Och så leker min dotter med honom, berättar Niemenmaa.

Virtanen tror att Danis framgång delvis beror på att Niemenmaa och hunden fungerar så bra ihop.

- De två är en bra kombo. Jag tror inte att till exempel jag och Dani skulle kunna arbeta lika effektivt som Dani och Mika.

Tullen har sammanlagt 45 hundar, varav sju stycken arbetar på Helsingfors-Vanda. Största delen av dem är narkotikahundar, men det finns också hundar som är utbildade till att söka efter stora summor pengar och cigarettpartier.

Största delen av fynden görs bland postens paket. Dani nosar sig också dagligen fram till passagerare som misstänks ha använt droger, men det är mer sällan som passagerarna blir fast för droginnehav.

- Tolv kilo hasch är hans största fynd. En annan gång hittade han 400 gram hasch inne i ett schackbräde. I genomlysningen såg man inget, men då Dani så tydligt markerade brädet bestämde vi oss att ta isär det, och där låg drogerna, säger Niemenmaa.