Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Göran Rosenberg: Den ökande främlingsfientligheten oroande

Från 2015
Uppdaterad 09.04.2015 17:13.
Den svenska journalisten och författaren Göran Rosenberg
Bildtext Journalisten och författaren Göran Rosenberg
Bild: Lotte Krank-van de Burgt

De rasistiska och antisemitiska attackerna i Europa har ökat under de senaste åren. Framför allt i Frankrike och Tyskland men också i Sverige attackeras synagogor och fönster krossas på butiker med judiska innehavare. Också moskéer utsätts för attacker.

Judarna i Tyskland säger att situationen inte har varit så här illa sen nazitiden. Och oron över utvecklingen är befogad. Det säger den svenska journalisten och författaren Göran Rosenberg, som deltog i ett seminarium om ämnet på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo på torsdagen.

-Vi ser dessa nationalistiska rörelser växa upp i land efter land och vi ser de här radikaliseringstendenserna i vissa grupper. Så det är klart att i en sån process så kan farliga saker hända. Våld kan återuppstå, konflikter mellan människor kan återuppstå. Jag tror inte att historien upprepar sig, jag tror inte vi kommer att se 30-talet hända igen. Men nånting nytt är på väg att hända och jag tror inte det nödvändigtvis är nånting bra.

Göran Rosenberg säger att orsaken till att nationalistiska och rasistiska vindar drar över Europa just nu är den enorma osäkerhet som råder. Stora grupper människor känner sig osäkra och rädda.

-Det är ekonomin det är framtiden det är jobben, euron. Och då blir det så ibland att man söker efter enkla lösningar. Och nationalismen är en sådan enkel lösning, jag kallar den dumnationalismen för den har absolut inget konstruktivt att erbjuda. Och så har vi också den här fundamentalismen, i det här fallet ofta jihadistisk som också är en enkel lösning.

Enligt Göran Rosenberg saknar Europa idag politiska visioner som ger unga människor hopp om jobb och en framtid och en mening med livet. Enkla saker som Europa under en ganska lång tid efter andra världskriget ändå lyckades med.

Israelisk-palestinska konflikten orsak till judehat

Göran Rosenberg är känd bland annat för sin bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Där han skildrar sin pappas väg från koncentrationslägret till Sverige.

Orsaken till att judehatet igen ökar beror enligt Rosenberg delvis på den israelisk-palestinska konflikten. Göran Rosenberg har i sina artiklar skarpt kritiserat Israels roll och sagt landet har förvandlats till en apartheidstat.

-Ja Israel är, om man räknar in de ockuperade områdena, en apartheidstat de facto därför att det är ett juridiskt system som gäller i de ockuperade delarna och ett annat i själva staten Israel. Och tvåstatslösningen, så länge den fanns på bordet, var ju ett sätt att hantera den här situationen. Om Israel nu säger att det inte ska finnas nån palestinsk stat, vilket Netanyahu har sagt, då finns det bara ett Israel som innefattar de ockuperade områdena. Och då är det en apartheidstat.

Enligt Rosenberg bär Israel huvudansvaret för att konflikten inte får en lösning.

-Ja det har ju funnits förslag till lösningar. Och palestinierna har sagt att de vill ha en tvåstatslösning. Netanyahu säger att han inte vill det. Men om man inte kan hitta ett sätt att leva med palestinierna då finns det ju ingen lösning. Eller då är lösningen att inte leva med palestinierna, att förtrycka dem, ockupera dem och upprätta ett apartheidsystem. Och det är väl det vi ser hända just nu.

Antisemitismen här för att stanna

Trots att Göran Rosenberg inte tror att händelserna från nazitiden kommer att upprepas, så tror han att vi aldrig blir av med antisemitismen.

-Därför att det är en sån gammal tanke i västerländsk historia. Den sitter också djupt i kulturen och i kyrkan. Nu finns den även i den muslimska världen. Och den finns även i länder som inte har några judar. Japan till exempel har inte så många judar men det finns mycket antisemitism där. Den viktiga skiljelinjen är när antisemitismen får makt att mörda och förfölja och förtrycka och fördriva. Och så länge det finns skydd för detta, stater, regeringar, poliser, militärer i Europa, att minoriteter skyddas inklusive judarna, så tror jag att man får leva med det.

Enligt Göran Rosenberg har vi ändå lärt oss nånting av historien.

-Jag tror vi känner igen varningstecken. Jag tror vi idag har regeringar och en offentlighet i de flesta europeiska länder som är vaksamma eller i alla fall mycket kraftfullt fördömer antisemitiska dåd.

Men hur man kunde få stopp på radikaliseringen och rasismens, nationalismens och antisemitismens framfart finns det inget entydigt svar på. Dels är det på den politiska nivån, men det gäller också att få nya generationer att tänka annorlunda, säger Rosenberg.

-Jag tror i sista hand det handlar om att bibringa nya generationer insikten om vart den här typen av rörelser och idéer kan leda. Och få dem att förstå att det som en gång hände i Europa inte var andra människor av en annan sort. Utan det var människor som vi som var med där både i rollen som förövare och offer. Och jag tror att när man väl vet vad detta kan leda till så kanske man tänker sig för en eller två gånger åtminstone innan man anammar den här typen av extremt radikala tankegångar.