Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Värnplikten är dyr men nödvändig, anser Borgåunga

Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Brigadkommendör Kjell Törner från Nylands brigad besöker Borgå gymnasium.
Bildtext Brigadkommendör Kjell Törner och Bogyelever lyssnar på Måns Vikström berätta om sin beväringstid.

Borgå gymnasium fick besök av den färske brigadkommendören Kjell Törner och undersergeant Måns Vikström från Nylands Brigad i torsdags. De berättade om verksamheten i Dragsvik.

Törner är själv ursprungligen Borgåbo, trots att han flyttade till Västnyland i slutet av 1980-talet, och före detta elev vid gymnasiet.

Yle Östnyland frågar hur det känns att återvända till hemknutarna.

– Hederligt, säger Törner och skrattar. Det är ju fint att komma hem. Jag rör mig ganska mycket i Borgå och har senast firat påsken här. Både min fru och jag har släktband i staden.

En allmän orientering

Brigadkommendör Kjell Törner från Nylands brigad besöker Borgå gymnasium.
Bildtext Kjell Törner.

Att synas ute på fältet är en mycket viktig sak för Nylands brigad.

Syftet med att hälsa på i Borgå gymnasium är att ge en allmän presentation över Nylands brigad, men också att det finns en aktiv, finlandssvensk del inom Finlands försvar.

– Hur man hittar oss, var vi finns och vad vi gör. En allmän orientering till finlandssvenskt försvar.

Avslöjar inte missförstånden

Törner har svårt att säga om det finns några allmänna missförstånd kring brigaden eller värnplikten bland ungdomarna – de brukar nämligen inte avslöja dem för honom då han reser runt.

Men han säger ändå att de flesta är väldigt insatta i dagens läge. Är det något man inte vet så hittar man informationen på internet.

– Själv var man nog mycket mer ute. Man hoppade i bilen och for i väg och så tänkte man att ”aha, där är Dragsvik och dit ska jag”. Man tog inte reda på så mycket i förväg på den tiden.

Besöket på Borgå gymnasium är Törners första besök på en skola. Under sina tre månader som brigadkommendör har han ändå hunnit beta av en stor del av Nyland, och har besökt föreningar och olika organisationer.

Snart är det dags för en turné i Österbotten. Därifrån kommer nämligen den största delen av beväringarna inom Nylands brigad.

Givande besök för elever

Gymnasieleverna Daniel Nylund och Samuel Lassila hör till dem som satt i publiken under presentationen. De tyckte det var nyttigt att få veta mer om värnplikten.

– Det var bra och roligt att få lite mer information om värnplikten och allt vad det går ut på, olika möjligheter, säger Nylund.

– Jag tyckte det var riktigt givande och de kunde sin sak, säger Lassila.

Dyrt men bra med värnplikt

Pojkarna hör till dem som tycker att det fortfarande är viktigt med allmän värnplikt i Finland.

– Som det togs upp här är det bra med allmän värnplikt om Finland skulle råka attackeras av något annat land, säger Nylund.

– Man lär sig också vardagliga färdigheter som att bädda sängen och ha en bra dygnsrytm. Å andra är det ganska dyrt att upprätthålla värnplikten, så det är en nackdel för Finland, säger Lassila.

Båda tycker också att det skulle vara roligt om fler flickor ryckte in. De tycker ändå inte att det nödvändigtvis måste införas en obligatorisk värnplikt för alla.