Relationen mellan USA och Kuba blir allt bättre
USA har tagit ytterligare ett steg mot att normalisera relationen med Kuba. Det amerikanska utrikesministeriet rekommenderar att Kuba ska avlägsnas från listan över nationer som stöder terrorism.
Det definitiva beslutet om Kuba plockas bort från terrorlistan fattas av USA:s president Barack Obama.
Beskedet om att det amerikanska utrikesministeriet rekommenderar att Kuba ska tas bort från terrorlistan kablades ut ungefär samtidigt som Obama anlände till Panama för det panamerikanska toppmötet.
- Under hela processen har tonvikten legat på fakta. Det är ett kraftigt verktyg att isolera nationer som stöder terrorism så vi måste se till att vårt bevismaterial är vattentätt. Då omständigheterna förändras måste också listan förändras, sade Obama några timmar innan utrikesministeriets rekommendation presenterades.
Att Kuba funnits på terrorlistan har bland annat betytt att landet haft svårigheter att få lån av Världsbanken eller ekonomiskt stöd från världssamfundet.
Kuba placerades på listan år 1982 då man gav asyl till baskiska ETA-medlemmar och colombianska Farc-rebeller. Övriga nationer på listan är Syrien, Sudan och Iran.
- Att Kuba funnits på listan har av kubanerna ansetts vara både en lögn och en skymf, sade Arturo Lopez-Levy, som fungerar som Kuba-forskare vid New York University, till nyhetsbyrån AFP.
President Obama kommer att träffa Kubas president Raúl Castro under det panamerikanska toppmötet i Panama. Mötet har setts som ytterligare ett tecken på att förhållandet mellan USA och Kuba håller på att normaliseras. Det har gått nästan 60 år sedan USA:s och Kubas ledare senast har sammanträtt.
Det första steget mot en normal relation mellan de två länderna togs i medlet av december då Obama och Castro kom överens om att inleda förhandlingar om att återuppta diplomatiska relationer.
- Jag förutspådde aldrig att allt skulle förändras över en natt. Det kommer att ta tid, man jag tror att vi så småningom är redo att öppna ambassader i respektive land, sade Obama inför mötet i Panama.