Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kvinnor oroligare än män för nya skolskjutningar

Från 2015
Uppdaterad 10.04.2015 07:44.
promenad vid tölöviken
Bild: Nadine Mabinda

Ny forskning slår fast att kvinnor är oroligare än män för att nya skolskjutningar ska ske i Finland. Undersökningen är gjord bland invånarna i Jokela och Kauhajoki.

För första gången har en omfattande enkätundersökning gjorts bland invånarna i Jokela i Tusby och i Kauhajoki, två orter som har drabbats av skolskjutningar med dödlig utgång. Jokela i november år 2007 och Kauhajoki i september 2008.

Enkäten, som ligger som grund för Miika Vuoris doktorsavhandling i sociologi vid Åbo Universitet, visar att kvinnor är betydligt mera oroliga än män för att liknande skolskjutningar ska ske på nytt. Orsaken till varför kvinnor är mera oroliga än män framgår inte av avhandlingen.

Den grupp som är mest orolig för nya skolskjutningar är kvinnor i åldern 18 till 34 år.

Drygt 700 personer svarade på enkäten som gjordes i två repriser. Första gången svarade invånarna på enkäten sex månader efter tragedin och sedan fick det svara på samma enkät aderton månader efter det inträffade.

I Jokela var 17 procent av de som svarade på enkäten ett halvt år efter skolskjutningen väldigt oroliga för att en liknande tragedi kommer att ske på nytt, motsvarande siffra ett och ett halvt år efter skjutningarna var 23 procent. Mellan de två tidpunkterna hade alltså skjutningarna i Kauhajoki inträffat.

Diskussion om artikeln