Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Välj årets raseborgare 2015

Från 2015
Uppdaterad 10.04.2015 17:42.
Katja Köngäs får sitt pris av Thomas Blomqvist.
Bildtext Katja Köngäs blev Årets raseborgare 2014.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Årets raseborgare ska utses i år igen. Den här gången får invånarna själva rösta fram en favorit bland de elva nominerade.

Invånare i Raseborg hade möjlighet att nominera kandidater fram till den 26 mars.

Den som utses till årets raseborgare ska uppfylla vissa kriterier. Personen ska med sin verksamhet fungera som en god förebild för Raseborg och hen ska ha idkat gott samarbete med positiv attityd under den tid som staden funnits till.

Det är första gången som invånarna får rösta fram en vinnare. Tidigare år har en jury valt ut en favorit bland personer som invånare har nominerat.

Årets raseborgare utsågs första gången 2013 då brandmästare Jari Sopen-Luoma blev vald. Titeln gick ifjol till Katja Köngäs, rektor och grundare för dansinstitutet Hurja piruetti.

Vinnaren utses under Raseborgsdagen den 19 maj.

Så här presenteras de nominerade på Raseborgs stads webbplats:

1. Anne Forsström

Idrottsinstruktör för specialgrupper, Raseborgs stad

"Jag är evigt tacksam för Anne Forsström som fick mig övertygad om att jag skulle kunna simma igen efter en sjukdom. Hon uppmuntrade mig och sa att det skulle gå bra, och jag simmade och tränade allt jag kunde. Det är nu tjugonio år sedan jag blev sjuk. Anne har alltid sporrat mig och varit övertygad om att jag kan göra alla träningspass, i simning och på gymmet. Jag är glad att jag hade uthållighet och trodde på henne. Anne leder en kurs i balansjumpa i Ekenäs simhall där vi är många som kämpar på. Anne är alltid glad, hjälpsam och hon har massor av energi. Dessutom gör hon ett gott arbete med unga handikappade och lär dem att röra på sig."

2. Julian Garner och Hanne Horte

Teaterregissören Julian Garner och scenografen Hanna Horte, grundare av CulturaMobila-samfundet

"Julian Garner och Hanne Horte har i år, såsom tidigare år, ordnat fina vinterevenemang som fängslat, ger ljus och hopp i mörka vintern. De har också engagerat sig i filmverkstaden. Deras verksamhet lockar ortsbor att medverka på ett kreativt sätt och skapar sammanhang." "Teatergruppen Cultura Mobila har redan under flera år ordnat olika community theatre - spektakel, där teaterbranschens amatörer fungerar som skådespelare. CM har bl.a. uppträtt som en del av Åbo stads kulturhuvudstadsprojekt. Årets VäriäNyt/FärgNu -föreställning i centrum av Pojo samlade en många aktörer från barn till pensionärer. Medverkande var bl.a. elever från Fiskarin koulu och Kyrkoby skola. Under föreställningen talades i gott samförstånd såväl svenska, finska som engelska."

3. Peter Heinström

Före detta vd för Pro Artibus, grundare av Schjerfbeck-sällskapet.

"Folkbildning, gemenskap och kultur är vad Peter Heinström arbetat för under sin långa karriär. Han har under årens lopp engagerat sig ideellt i olika föreningars styrelsearbete och är en av grundarna till Ekenäs Sällskapet med målet att engagera invånarna till enhetliga visioner kring trivsel och kulturutbud. Han är även grundare av Schjerfbeck-sällskapet och en initiativtagare och en stöttepelare kring Schjerfbeck-monumentet av Dolvén. Heinström har med säker hand bedrivit stora kulturprojekt och vi har honom att tacka för att stifelsen Pro Artibus´ utställningshall Galleri Elverket finns just i Raseborg. Därtill har Peter via sitt ordförandeskap i Kulturhuset Karelias styrelse tryggat ekonomin för kulturhuset. Från år 2006 fram till januari 2015 har han även skött uppdraget som Sveriges
honorärkonsul i Västnyland.

4. Monica Javanainen

Vd i företaget J&Co Digital och grundare av nätverket Piphyllan

"Monica Javanainen har med sin exemplariska aktivitet genom att grunda och utveckla nätverket Piphyllan haft en synnerligen positiv inverkan på livet för många raseborgare. Tack vare henne är
även jag allt stoltare över min nya hembygd." "Monica bygger i Raseborg upp en levande småföretagarkultur, som präglas av nätverk och fördelning av kompetens. Piphyllan under Monicas värdinneskap är såväl ett kreativt arbetsutrymme för proffs som ett öppet konstgalleri, som presenterar giv av lokala aktörer."

5. Antti Jyrkkänen

Rektor för Kiilan koulu.

Raseborgs stad Antti Jyrkkänen har som klasslärare och rektor under två decennier inspirerat talrika elever och skolans personal med musik och en humoristisk livsinställning. Tack vare hans driftighet och aktivitet fick Kiilan koulu mera utrymme, en förnyad skola och nu på våren 2015 en ny motionssal. Antti är bl.a. grundande medlem och styrelseordförande i Hurja Piruetti. Besöket i Sydafrika resulterade år 2013 i cd-skivan "Power of singing", där fem skolor från Makana och två från Raseborg uppträder. Antti är alltid glad och positiv, och han har tid och intresse att stanna för att diskutera med folk. Han har skapat mångsidiga välmående-upplevelser för alla andra utan att spara på sig själv och inspirerat Raseborgs invånare så länge som staden har existerat."

6. Karin Ljung

Invandrarkoordinator, Raseborgs stad

"Vi har följt med Karin Ljungs arbete för och med den syriska flyktinggruppen som anlände hösten 2014 och vi är imponerade över hennes insatser. Om alla jobbade som hon skulle världen vara en bättre plats. Karin är en bra förebild för såväl infödda raseborgare som för nya invånare. Hon är sympatisk och behandlar människor på ett mycket mänskligt och jordnära sätt. Modigt och fördomsfritt möter hon olika språk och kulturer. Hon är duktig på att ordna saker och hon är inte sen att hitta lösningar och svar på frågor som uppstår när olika världar möts. Karin och hennes arbete handlar om en mycket konkret öppenhet där alla kan känna sig delaktiga och välkomna i samhället, med andra ord integration i praktiken."

7. Thomas Lundin

Sångare, scenartist och programledare

"Thomas Lundin är med sin utstrålning och sin charm, aktivitet inom musik och film en inspiratör. Till hans många projekt hör bland annat den lyckade julkonserten som ordnades i Ekenäs Kyrka och på andra håll i Finland. Han bedriver ett brett samarbete med andra artister. I höst inleder han ett samarbete med grekiska artister i samband med "Göran Schildt Regatta" som seglas i den grekiska arkipelagen kring Leros. I projektet blandas grekisk och finlandssvensk musik med hav och frihet som tema. Thomas Lundin gör god reklam för Raseborg."

8. Jonas Sundström

Redaktör på Yle Västnyland

"Jonas Sundström fungerar som en god förebild för Raseborg genom sin lugna, trevliga och positiva attityd. De morgnar Jonas varit i radion är stämningen på arbetsplatserna god. Folk kommer med ett leende på jobb och det finns alltid roliga samtalsämnen i kafferummen. Jonas kan också framföra besvärliga och tråkiga saker på ett positivt sätt genom bra ordval. Därtill lyckas han få dem som intervjuas att prata avslappnat, vilket gör samtalen mera givande och förbättrar dialogen inom staden. Han plockar upp olikheterna mellan våra stadsdelar på ett fint sätt och förmedlar den vägen en positiv Raseborgsanda."

9. Maria Turtschaninoff

Fantasyförfattare

"Maria Turtschaninoff har under året gjort ett fantastiskt jobb med att representera Raseborg med sin senaste bok Maresi - Krönikor från Röda Klostret. Ifjol vann hon Finlandia Junior-priset för Maresi och tidigare har hon även mottagit andra nomineringar som Svenska YLEs litteraturpris. Därtill har hennes bok Arra nominerats till Finlandia junior-priset år 2009. Turtschaninoff har rest Norden runt och sporrar ungdomar att läsa mera. Hon har i flera år besökt skolor och talat om hur det är att vara författare och uppmuntrat många att pröva på yrket. Detta gör hon galant över språkgränserna, bland svenska som finska skolor."

10. Susanna Virtanen

Skolgångsbiträde i Ekparkens skola, Raseborgs stad

"Susanna Virtanen lär barn och vuxna att simma, hon ordnar tävlingar i frisbeegolf och hon är aktiv inom EIF-frisbeegolf. Hon håller banorna i Skogby och Ekenäs i gott skick och hon har tävlat på FM-nivå, dragit kurser samt planerat i Snappertuna en liten bana, för att mänskor ska kunna kasta frisbee. Allt som har att göra med frisbeegolf har hon gjort gratis och på egen tid. Susanna får mänskor i Raseborg att röra på sig, vare sig det handlar om spinning eller något annat. Hon är på allt sätt en pålitlig mänska, som inte säger nej, om det gäller motion. Hon är också en glad person med sunda levnadsvanor".

11. Yvonne Varis

Värdinna för Diakonins Dagcenter Postilla

"Yvonne Varis är den odiskutabla själen och absoluta ansvarsbäraren för Postilla som verkar i Pojo. Hon har ett verkligt stort hjärta och förmåga att känna empati för sina närmaste. Yvonne är en kvinna, som griper med båda händerna och full energi i situationen för de mänskor som begär och behöver hjälp. Hon är en mänska med ett mycket brett nätverk inom hela Raseborg. Nätverket omfattar tjänstemän, politiker och kommuninvånare. Därför kan Yvonne Varis mycket mångsidigt ordna hjälp till behövande i den form som var och en behöver. Yvonne har under dessa år gjort Postilla i Pojo till ett genuint hem mitt i byn med sin egen underbara, varma och omtänksamma personlighet."