Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Lars Vilks – mordhotad med en fiktiv nation

Från 2015
Uppdaterad 04.10.2021 10:20.
Lars Vilks utsatt för mordhot - Spela upp på Arenan

Lars Vilks var kontroversiell redan på 1990-talet med den fiktiva nationen Ladonien, en skulpturpark, i ett naturreservat i Skåne. Men med Muhammedkarikatyrerna 2007 blev Vilks en mordhotad och hatad man.

Lars Vilks har skapat ett enormt konceptuellt konstverk, den fiktiva nationen Ladonien. Verket, som är byggt av drivved och spillved i Kullabergs naturreservat i Skåne, påbörjades redan 1980. Myndigheterna beslutade 1982 att verket skulle rivas. Det blev startpunkten för en lång rättslig process, som Vilks tog med som en del av verket. Det fysiska verket växte och mätte efter några år över 100 meter på längden. Vissa av konstruktionens torn är 25 meter höga. Den 2 juni 1996 utropades Ladonien som en självständig stat.

Lars Vilks har skapat en egen värld - Spela upp på Arenan

Patrik Skön träffar Lars Vilks i den fiktiva nationen Ladonien. Medborgarskap i Ladonien är gratis. Ladonien är en remoni, en republikansk monarki, som har både kungligheter och president. Presidenten väljs var tredje år. Ladonien har förklarat krig med Sverige och San Marino.

Även om Ladonien väckte rabalder och rättsliga processer, blev Vilks ändå indragen i mycket större affärer 2007. Vilks skulle delta i en utställning ”Hunden i konsten”. Hans teckningar avbildade profeten Muhammed som hund men bidragen stoppades. En av de ursprungliga teckningarna publicerades dock i dagstidningen Nerikes Allehandas ledarsida den 19 augusti 2007. Ledaren handlade om yttrandefrihet. Bilden spred sig snabbt och väckte hat i den muslimska världen.

Efter publiceringen har Lars Vilks vid flera tillfällen utsatts för hot och attacker. Paralleller kan dras till publiceringen av Muhammedbilderna i Jyllands-Posten 2005. I mars 2010 mordhotas Lars Vilks. Han vill dock tona ner saken. Vissa bilder publicerats på nytt i många tidningar. Den 15 maj 2010, två månader utsätts Vilks hem för en mordbrand. Två bröder döms för mordbranden.

Terrordåden i Köpenhamn - Spela upp på Arenan

Vilks var en av måltavlorna vid attentatet i Köpenhamn i februari 2015. Attentatet inträffade vid kulturhuset "Krudttønden" (Kruttunnan) under ett debattmöte om konst, hädelse och yttrandefrihet. En gärningsman sköt 30 till 40 skott in i lokalen genom en fönsterruta. En privatperson dödades och tre poliser skadades. Natten mot söndagen avlossades skott nära Köpenhamns synagoga på Krystalgade i Köpenhamns centrala delar, varvid en person dog. Den danska polisen sköt den förmodade gärningsmannen till döds vid Nørrebro på morgonen.

Kritiker betraktar Vilks konst som religionsmobbning och kränkning. De anser att Vilks stärker rasism och islamofobi, och inte kämpar för yttrandefriheten. Vilks försvarare säger att hans provokationer är ställningstagande för yttrandefrihet och mot religiös fundamentalism. Vilks menar själv att konst handlar om kränkning.

Vilks och två poliser omkom när den civila polisbil som de färdades i krockade med en lastbil i Markaryd, i Småland den 3.10 2021.