Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Där djuren tar över

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2017 14:36.
Hästar på Assateague Island.
Bildtext Assateague Island är hem till en stor mängd vildponnyer.
Bild: CC

Visste du att det finns flera olika ställen ute i världen där djuren nästan tagit över? De sötaste exemplen hittas kanske på öarna Tashirojima och Okunoshima i Japan.

På Tashirojima bor knappt hundra människor, men antalet katter är fyrdubbelt så många. Befolkningen älskar katterna så mycket att hundar är förbjudna på ön. På Okunoshima bor en enormt stor kaninkoloni, och även där är hundar (och så klart också katter) förbjudna.

På USA:s västkust hittar du Assateague Island, och där bor en stor mängd vildponnyer, som sägs ha funnits där sedan 1600-talet. Tycker du om sälar? Då ska du åka till Seal Island, där över 50 000 sydafrikanska sälar bor. Akta dig ändå för att simma med sälarna, för utanför ön kan det simma hajar som väntar på en förvirrad säl att smaska på.

Gris som simmar med en mås på huvudet.
Bildtext Ingen vet varför grisarna bor på ön.
Bild: CC

Den som gillar grisar ska satsa på en resa till Bahamas. På ön Pig major cay (även kallad pig beach) bor ett gäng söta grisar. Ingen vet hur grisarna tagit sig dit, men de älskar att simma i det klara vattnet, och de har blivit en stor turistattraktion. Fågelnörden ska bege sig ut till Kinas största sjö, där Bird Island samlar över 100 000 fåglar under parningssäsongen.

Det här låter ju enormt häftigt, men visste du att också Norden har en del platser som är kända för sitt rika fågelliv? Och för björnar!

Fågelparadisen

Hornborgarsjön i Sverige är världskänd för sin enorma samling tranor som chillar där på våren. Det finns ställen där människor kan stå för att titta på tranorna, som får mat utlagt åt sig varje dag. Besökarna kan också hyra gömslen för fotografering.

Tranor vid Hornborgarsjön.
Bildtext Tranorna samlas varje år vid Hornborgarsjön.
Bild: CC

Sjön Tysslingen i Sverige där sångsvanar samlas under våren är en annan sevärdhet, också de matas för att de ska stanna länge och känna sig trygga. Det finns också en del oarrangerade ställen med stora fåglar, som till exempel Söderfjärden utanför Vasa där flera tusen tranor samlas på hösten. Där kan man fritt titta på dem och deras morgon- och kvällsflygning. Så får du inte heller glömma att det finns fågeltorn utsatta här och var i Finland. De är bra ifall du vill bonga fåglar, för utsikten är fenomenal, och fåglarna är vana vid besökare.

De stora rovdjuren

En björn i skogen
Bildtext Ifall du åker på björnsafari kanske du kan ta en sådan här bild.
Bild: Pentti Kallinen

Tycker du fåglar är lite mesiga? Då kanske björn-, varg- och järvskådning är något för dig. Naturfototurismen är en växande näringsgren i Finland, och Kuhmo i östra Finland är ett bra exempel på det. Man matar björnar och andra stora rovdjur på ett ställe där man byggt gömslen där fotograferna kan gömma sig. Trots att gömslena ser ganska öppna ut är de trygga, i alla fall så länge man håller sig inne i dem. Hittills har det inte hänt att något djur skulle försökt bryta sig in i ett. Kolla in en fantastisk video från Kuhmo här under.

Sälar

Du måste inte åka till Seal Island för att se sälar, de finns också här i Norden, och gråsälen samlas i stora mängder på olika platser på försommaren. Är det inte ett sälskyddsområde du befinner dig på får du se dem på nära håll, men är de i ett sälskyddsområde (finns sju stycken i Finland) måste du hålla dig på ett visst avstånd.

Gråsäl.
Bildtext En säl är mysig, flera sälar är en stinkbomb.
Bild: Yle

Grundena utanför Utgrynnan och Valsörarna lockar många sälar. Varför hänger de där då? Jo, för att ömsa skinn. Vi kan också meddela att de stinker något oerhört, så ta med något gott att lukta på ibland ifall du beger dig dit.

De där små och söta djuren

Ekorre
Bildtext Ekorren vill gärna ha nötter och annat mumsigt av dig.
Bild: Jari Flinck

Okej, du kan kolla på rovdjur, sälar och fåglar i Norden, men var är alla söta djur? Var är kaninerna? Kaninerna befinner sig som vi alla vet, i städernas parker. Helsingfors har en stor population, men de är inte riktigt lika tama som de på den japanska ön. Desto mer tama är ekorrarna på Fölisön (kolla in dem här). Dem kan du mata direkt från handen. Det finns också parkfåglar som är så pass tama att de äter ur din hand. Det gäller bara att leta upp en fågelmatningsplats, ställa dig bekvämt, vänta, ha tålamod och se snäll ut.

Att smyga på en älg

I våra skogar finns också en hel del älgar, men ändå är de inte de lättaste att få syn på. Det här beror på att de är skygga, med extremt god hörsel och gott luktsinne. Det samma gäller faktiskt de flesta sällsynta djuren. Det finns ju ändå en orsak till att de är just sällsynta. Men, det finns ändå en chans att få se ett vilt djur i skogen, du måste bara ha koll på några knep först.

Älg.
Bildtext Att få till en sådan här bild i det vilda är inte lätt. Men med lite kunskap och tålamod kanske det löser sig.
Bild: YLE/Esko Kitula

Du ska vandra på mjuka stigar, mot vinden, i sakta mak och stanna upp emellanåt. Du får inte stiga på grenar som bryts, eller ha prasslande kläder. Följer du de här reglerna finns det en chans att du stöter på en älg eller vitsvanshjort.

Det är alltså väldigt svårt att smyga på vilda djur. Men du kan också sätta dig och vänta på ställen där djur brukar beta eller dricka, så kanske du får se något. Sätt dig vid stranden i god tid före de kommer dit på morgonen eller kvällen, och sitt nedanför vinden så de inte får upp lukten av dig. Då kan du få se djuren äta och chilla helt ostört.

Stör inte djuren

Att djuren finns nära oss och att vi kan se dem i sin naturliga miljö är alldeles fantastiskt. Men kom ihåg en sak – stör dem inte. De befinner sig på de här platserna eftersom de känner sig trygga. Kommer en människa eller hund springande mitt ibland dem kan de bli rädda och lämna platsen, i alla fall för en tid.

Vet du om fler ställen där djur samlas? Kommentera gärna!

Källa: Animal islands around the world

Artikeln gjordes med hjälp av biologen Hans Hästbacka.

Mer om ämnet på Yle Arenan