Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bandet man älskar att hata

Från 2015
Uppdaterad 10.04.2015 14:53.
Nickelback
Bildtext Nickelback från Kanada som är aktuella på Vegatoppen.
Bild: www.nickelback.com

Det blev inga större förändringar på Vegatoppen den här veckan. Jannike är fortfarande etta och ingen av utmanarna lyckades ta sig in på listan. I ett skede såg det faktiskt ut som om Satin Circus var på väg ut men de lyckades hålla sig kvar med ett nödrop.

Mutt gjorde susen

En av utmanarna denhär veckan är kanadensarnas stolthet, Nickelback, som är en av de mest framgångsrika banden under 2000-talet. Och de har sålt mängder av skivor, totalt över 50 miljoner. Och är man så populär så får man också vara beredd på att kritikerna älskar att hata bandet. Ursprungligen var Nickelback ett rent och tungt heavyband och de första skivorna var inga stora försäljningssuccér, men på det tredje albumet som utkom 2001 hade de hittat en egen stil. Både med låtarna och soundet. Skivan "Silver side up" sålde i hela 6 miljoner exemplar både i USA och Kanada.

Allmän spottkopp

Bandet utvecklades hela tiden men ett steg mot den mera radiovänliga och hitbetonade stilen tog man då man spelade in skivan "Dark horse" år 2008. Man jobbade då första gången med superproducenten John "Mutt" Lange som blivit känd för att fixa hitlåtar åt bl a Foreigner, AC/DC, Bryan Adams, Def Leppard och Shania Twain. Skivan gick som en raket upp på listorna och framgången var garanterad.
Men i samband med de följande skivorna började kritikerna att skorra över att man sedan 2008 har kört med ett s.k. Lange-templat och att alla skivor de gjort efter det började låta lika.
Även om t.ex. AC/DC har gjort skivor enligt samma koncept så har kritikerna varit mycket snällare mot dem.

Rösten dominerar

En stor del av deras sound vilar på Chad Kroegers röst som i vissa ögonblick låter skör och sårbar för att i följande ögonblick vara rå och stark. Satellite är en av de bästa "mjuka balladaktiga" låtarna på skivan som i vanlig Nickelback stil är mer en samling potentiella singlar än ett album.
Gruppen kommer på konsertbesök till Finland den 30 september.

Du kan lyssna på låtarna på Arenan och du har tid till torsdag kl 10 att rösta.

Mer om ämnet på Yle Arenan