Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Raseborgare har rätt att höra dåliga nyheter"

Från 2015
Uppdaterad 10.04.2015 16:04.
Melinda Lönnberg och Robert Lindberg i studion
Bildtext Melinda Lönnberg och Robert Lindberg

En pinfärsk och en gammal garvad Fredagssnackare sätter sig till rätta i Yle Västnylands studio den 10 april. Snacket berör media, sjukvård och språkmurar.

Yle Västnylands nyaste fredagssnackare heter Robert Lindberg och beskriver sig själv som Karisbo, före detta handbollsspelare och doktorand i historia. Han får sällskap av Mjölbolstabon Melinda Lönnberg under det andra Fredagssnacket i april.

Riksdagskandidater i vardagsrummet

Snacket inleds med funderingar kring riksdagsvalet och en ny metod att få information om riksdagskandidaterna. Det nyaste nytt är vardagsrumsdebatten som går ut på att en privatperson bjuder in riksdagskandidater till sitt hem och ordnar debatt.

Det goda med en sådan debatt är att man kan tala på ett friare sätt men det negativa är att budskapet går förbi massorna, anser fredagssnackarna.

- I ett vardagsrum kan man mer på en personlig nivå ställa frågor och få svar. Media hämtar med sig en viss press. Det är begränsat hur många programpunkter en riksdagskandidat hinner med. Hur ska de prioritera vilka ställen de ska besöka? Det blir slutligen ett etiskt beslut, säger Lönnberg.

"Bra initiativ - men inget för mig"

Lindberg skulle inte själv bjuda in riksdagskandidater till sitt vardagsrum men tycker ändå att det är ett bra initiativ.

- Jag nöjer mig med det som skrivs i tidningarna och sägs i teven.

Nyheten om barnavdelningen engagerar

Det finns kommentatorer på Yle Västnylands webbplats som är upprörda över sättet redaktionen har valt att rapportera om barnavdelningen vid Västra Nylands sjukhus. Främst handlar det om att kommentatorerna upplever att Yle Västnyland bidrar till en dålig stämning i Raseborg. Först kom nyheten om att det finns ett beslut att stänga barnavdelningen och senare kom det fram att det inte finns det. Förvirringen var total och Yle Västnyland beslöt att utreda hur det egentligen ligger till.

Lindberg har reagerat på att politiker och andra inblandade ofta är oeniga om hur saker och ting ligger till i Raseborg.

- Det är bra att det reds ut. Som vi har märkt så är det jätterörigt. En säger en sak och en annan en annan sak. Det är klart att invånarna i Raseborg måste få information om att de som är inblandade inte är eniga om vad de håller på med. Det är ganska störande tycker jag.

"Oklar politik skapar oro"

Lönnberg konstaterar att hon blev förvånad över kritiken Yle Västnyland fick.

- Det handlar om public service. Vi betalar för att få veta. Också om det handlar om tråkiga saker. Den här nyheten var inte vinklad. Det var viktig information att få veta att det förekommer oklarheter kring stängningen. Tre olika personer sa tre olika grejer. Det är råddigt.

- Det är inte media som rapporterar om oklarheter som skapar osäkerhet utan det är den oklara politiken som skapar oklarheter.

Svensk service efterlyses

Melinda Lönnberg blev främst upprörd över själva nyheten om att barnavdelningen försvinner och ser inte med blida ögon på att sjuka barn ska skickas till Jorv. Hon har personliga erfarenheter av Jorv.

- När jag har varit där har det bland annat varit problem att få vård på svenska. Det finns en grundlag som säger att vi har rätt till vård och service på svenska och ändå är det så svårt. Särskilt barn behöver vård på svenska.

”Demokratin lider”

Fredagssnackarna är förvånade över att det inte krävs ett politiskt beslut då en barnavdelning stängs.

- Det är ganska skrämmande att höra det här. Tjänstemännens sakkunskap är jätteviktig i sådana här frågor. Politikerna måste självklart lyssna på dem. Men att de själva i princip kan stänga en avdelning låter lite skrämmande. Man kan fundera på hur demokratin fungerar i praktiken, säger Lindberg.

Avslutningsvis ger fredagssnackarna tummen upp för ungdomsfullmäktige i Raseborg som vill riva ner språkmuren mellan svensk- och finskspråkiga.