Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslandspremiär för Sibelius förbjudna violinkonsert

Från 2015
Uppdaterad 12.04.2015 16:09.
Filharmonin i S:t Petersburg.
Bild: Filharmonin i S:t Petersburg.

Ikväll är det Rysslandspremiär på filharmonin i S:t Petersburg för Sibelius originalversion av den berömda violinkonserten. Ett verk som kompositören förbjöd.

Filharmonin i S:t Petersburg har jubileumsåret till ära bjudit in stjärnsolisten, Grammy-vinnaren och Unicef-ambassadören Maxim Vengerov för att uppföra Sibelius berömda violinkonsert.

Violinkonserten är en av världens mest framförda och mest inspelade. Men kvällens konsert är unik. Vengerov har lyckats få tillstånd att spela originalversionen från 1904, den som Sibelius förbjöd.

Originalversionen var aningen längre och tekniskt svårare. Sibelius beslöt att skriva om verket efter att kritikerna klagade på att det hela var för virtuost.

– Sibelius har gett efter för konventionell virtuositet och det här blindskäret fäller hela skeppet, skrev en av dåtidens kritiker.

Vengerov försökte redan för 13 år sedan få tillstånd att spela originalversionen. Men den gången sade Sibeliusfamiljen nej. Det var först nu under jubileumsåret som han fick grönt ljus.

Stjärnviolinisten Maxim Vengerov.
Bildtext Violinisten Maxim Vengerov.
Bild: Filharmonin i S:t Petersburg.

– Min dröm går äntligen i uppfyllelse, säger Vengerov. Först nu efter 100 år får vi en chans att höra verket i sin helhet. Trots att jag fick noterna på kort varsel hoppas jag kunna föra fram alla de intressanta, ledande idéer som finns i verket.

Den första versionen har spelats in bara en gång, år 1991 av Leonidas Kavakos tillsammans med Lahtis symfoniorkester under ledning av Osmo Vänskä.

– Den första versionen är en virtuos konsert för främst violin, tillsammans med orkester där Sibelius förverkligade alla sina egna och alla violinisters drömmar. Den andra versionen är främst en konsert för orkester med violin. Det är ett helt annat verk och det är ingen idé att jämföra dem, förklarar Vengerov.

Vengerov planerar nu turnera i andra länder med Sibelius gamla originalversion. Det finns även planer på att gå in i studio för att spela in verket.

I Ryssland spelas Sibelius ofta och gärna, särskilt hans första och andra symfoni. Lika ofta påstår man att Sibelius symfonier ibland påminner om Pjotr Tjajkovskijs.

Och Sibelius hade också en hel del erfarenheter av den ryska musikkulturen.

Jean Sibelius röker cigarr
Bildtext Jean Sibelius beslöt att skriva om verket efter att han fick kritik.

– Sibelius var personligen bekant med flera ryska kompositörer, som Rimskij-Korsakov och Glazunov, säger filharmonins vice-direktör Jevgenij Petrovskij.

I biografier om Sibelius skrivs det om hjärtliga möten mellan Glazunov och Sibelius, både i S:t Petersburg och i Helsingfors och om hur de samtalade och spelade tillsammans.

- Det är klart att också Tjajkovskij påverkade musiken, men främst i de tidiga arbeten och den första symfonin, säger Jevgenij Petrovskij.

I samband med kvällens premiär öppnas även en utställning i filharmonin om Sibelius liv och verk. Sibelius uppträdde även en gång på filharmonin i S:t Petersburg, år 1906 när han dirigerade premiären på den symfoniska fantasin ”Pohjolas dotter”.

Diskussion om artikeln