Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Stumfilm, storförsäljare och en tidsresande badtunna

Uppdaterad 10.04.2015 15:10.
Pressbild för filmen The divergent series - insurgent
Bildtext The divergent series: Insurgent har premiär.

Ser dina veckoslutsplaner dystra ut? Pigga upp din helg med någon av de fyra väldigt olika filmerna som har premiär.

Det är ett verkligen mångsidigt utbud bland veckans filmpremiärer. Från bekant Oscarsbelönad animation och stumt thrillerdrama till Hollywood-storförsäljare och smörig komedi.

Henkesi edestä

Ett fasansfullt ögonblick leder till att fyra människors liv aldrig kommer att se ut som förut i regissör Petri Kotwicas intima thrillerdrama Henkesi edestä. En bilolycka leder till att det väntande paret Kiias och Lauris liv sammanflätas med Hannas och hennes mans på värsta möjliga sätt. Det är Petri Kotwicas fjärde långfilm. I rollerna har vi Laura Birn, Eero Aho och Mari Rantasila.

The divergent series: Insurgent

Science fiction-äventyrsfilmen Insurgent är uppföljaren till filmseriens första film Divergent (2014) baserad på Veronica Roths bok med samma namn. Denna gång följer vi huvudkaraktären Beatrice (Shailene Woodley) i hennes kamp mot antagonisten Jeanine Matthews (Kate Winslet) i den gråa och tuffa dystopiska världen. Naomi Watts gör debut i filmserien i en sidoroll. Det blir intressant att se hur filmerna skiljer sig då de två filmerna är regisserade av olika regissörer, Neil Burger och Robert Schwentke. Läs mera om filmen här.

The tribe

Det är ukrainska regissören Miroslav Slaboshpitsky som står bakom den prisbelönta dramafilmen The tribe (Festival de Cannes bland flera andra). Filmen är speciell eftersom den utspelar sig helt och hållet på teckenspråk. Stumma tonåringen Sergey anländer till en internatskola för stumma barn. Han klättrar snabbt upp i den rådande kriminella hierarkin och blir inblandad i prostitution. Men då han träffar Anna förändras allting.

Hot tub time machine 2

Regissör Steve Pinks uppföljare till science fiction-komedin Hot tub time machine från 2010 kan knappast ses som en kvalitetskomedi, men är trots det garanterat underhållande. Humor av det smörigaste slaget utlovas då Lou (Rob Corddry), Nick (Craig Robinson) och Jacob (Clark Duke) reser av misstag tio år in i framtiden istället för det förflutna i sin tidsresande badtunna.

Spirited away (Sen to Chihiro no kamikakushi)

Hayao Miyazakis japanska Oscarsbelönade animation Spirited away (Sen to Chihiro no kamikakushi, 2001) återvänder till den vita duken i en ny upplaga för att fira Studio Ghiblis 30-årsjubilemum. Fantasy-äventyrsfilmen passar för alla åldrar. Filmen handlar om tioåriga flickan Chihiro som hamnar i en parallell fantasifylld värld där hon måste lära sig helt nya spelregler och rädda sina föräldrar som förvandlats till grisar.