Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Premiär: Komedin om Felix Livs liv

Från 2015
Uppdaterad 13.04.2015 17:09.
Kulturklipp video: Fabian Silén om vådan av att vara regissör och manusförfattare - Spela upp på Arenan

Teater Mestolas Fabian Silén har regisserat ett par tre gånger och aldrig tidigare skrivit en pjäs. Nu försöker han sig på spagaten att både skriva och regissera Komedin om Felix Liv.

När jag träffar honom ett par dagar innan hans alster skall se teatervärldens ljus är han påtagligt nervös och ja, kanske också lite tveksam över idén att regissera sin egen pjäs. Men hur som helst är det för sent att stiga tidigt upp. Det är bara att streta vidare mot urpremiären.

En pjäs om alltings förgänglighet

Komedin om Felix Liv ser ut så här: Den medelmåttigt framgångsrike komikern Felix skall göra sin livs show då han plötsligt slutar vara rolig på scen. Detta leder till en offentlig och privat förnedring.

Nej, jag är inte en barnrumpa på heltid. Jag är ju faktiskt vuxen på deltid också.

Felix, 30 år

Därefter blir han tvungen att konfronteras med en familjehemlighet som till slut blir upploppet för en familjehögtids konfrontation av sällan skådat slag där han gör sitt yttersta för att försöka klippa av navelsträngen till sina föräldrar och främst hans mor, den älskvärda tigerkvinnan Wilma.

Den viljelösa Felix får en egen vilja och gör som följd av detta ett drastiskt beslut som förskjuter honom från skuggornas dal tillbaka till solsidan.

Komedin om Felix Liv sträcker sig över fyra årtionden: från 80-talet in i nutiden. Från en kärnfamiljs upplösning till det eviga singellivet. Från lågkonjunkturens Helsingfors via New York, Berlin och Venedig till komediklubben Styx.

Kulturklipp video: Fabian Silén om vådan av att skriva om sitt eget liv - Spela upp på Arenan

På sätt och vis är komedin om Felix Livs liv även komedin om Fabian Siléns liv. Modigt? Tja?! I dagens autofiktionala värld är det egna livet det första de flesta kommer att tänka på när de skall börja skriva någonting. De må sedan heta Karl Ove Knausgård, Mathias Rosenlund eller Fabian Silén.

Resultaten är, som sig bör, ibland mera lyckade och ibland mindre. Jag håller i alla fall tummarna för Fabian. I intervjun med mig är han så avväpnande ärlig att jag vill krama honom. Så jag önskar honom ett stort lycka till.

Teater Mestolas pjäs Komedin om Felix Liv och Alltings förgänglighet har premiär den 11 april (Obs kl 18:30) och spelas sedan under hela aprilmånaden på Svenska Teaterns Nicken-scen.

Kulturklipp video: Lidia Bäck om dagens bortskämda ungar - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan