Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Simon bad Gud "bota" hans homosexualitet

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2017 14:33.
Simon Häger
Bildtext Simon Häger vill nu hjälpa andra genom att berätta om sin historia.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

I 15 år bad Simon Häger till Gud om att bli botad ifrån sin homosexualitet, men inget hände. I dag lever han ett lyckligt och fritt liv, öppet homosexuell.

Det finns en terapimetod som kallas gayterapi, eller omvandlingsterapi. Behandlingsmetoden går ut på att försöka omvandla homosexuella, bisexuella eller transpersoner så de blir heterosexuella. USA:s president Barack Obama tar nu ställning mot de psykiatriska behandlingarna och tycker de borde förbjudas.

En person som blev glad över Obamas beslut är skådespelaren Simon Häger. I dag har han accepterat sin homosexualitet, men han levde länge i förnekelse.

- När jag fick veta att Obama tagit ställning emot det blev jag glad. Det där är en viktig sak att stoppa, och det tillhör det förgångna, och den förgångna okunskapen kring sexuell läggning, säger Simon.

”Det talades inte så mycket om homosexualitet då”

Simon började ana att han var homosexuell när han var i 12-årsålden. Det var något som gradvis växte fram, och till en början såg han det inte som något problem.

- Jag reflekterade inte över det för jag hade inte hört talas om homosexualitet. Jag är nu 37, men när jag var tolv talade man inte så mycket om sådant här i Nykarleby där jag växte upp, säger han.

Jag började förneka mig själv och förtrycka min homosexuella läggning.

Ju äldre Simon blev desto mer uppfattade han negativa attityder som var knutna till homosexualiteten. Homosexualiteten blev ett problem.

- Jag började förneka mig själv och förtrycka min homosexuella läggning och menade, precis som med omvandlingsterapin i USA, att jag skulle kunna bli botad.

Simon hade hört talas om att Gud kunde förändra en människas sexualitet, och han trodde verkligen han kunde bli botad. På den tiden var han kristen.

- Jag vet inte om jag skulle kalla mig kristen nu längre, jag brukar säga att jag är en andlig agnostiker. Tro och andlighet är väldigt viktigt för mig, säger Simon.

Simon trodde Gud kunde bota honom

När Simon var yngre hade han ändå en klar bild av att han var kristen. Han trodde på Gud, och att Gud skulle hjälpa honom. Han ville ha hjälp eftersom han trodde att Gud inte accepterade homosexuella.

- Jag trodde att jag skulle kunna bli förändrad, på den tiden kallade jag det att bli botad. Jag försökte ta itu med problemet genom att förneka min homosexualitet inför andra, men inte inför mig själv och Gud.

Med Gud var Simon ärlig, eftersom han hade uppfattningen om att Gud måste veta vad han vill, för att kunna botas.

- På det sättet var jag tvungen att erkänna att jag var homosexuell. Jag bad varje kväll om att Gud skulle bota mig från synden och göra mig heterosexuell. Det här höll jag på med i ungefär 15 år, säger Simon.

Levde länge i avhållsamhet

Simon avstod också från sexuellt umgänge under en lång tid.

Det blir en större och större börda att bära, som ibland kan leda till att en människa begår självmord, eller mår riktigt psykiskt illa.

- Jag tänkte att jag skulle bli botad, men i något skede märkte jag att inget händer, jag blir inte botad. Då bestämde jag mig för att leva ensam och i avhållsamhet resten av mitt liv.

Istället för att få hjälp av bönerna gjorde de Simon ännu mer osäker på sig själv. Han kände skam och skuld och förstod inte varför Gud inte ville hjälpa honom.

- De gav en stunds förhoppning om att jag skulle kunna förändras, men det var en falsk förhoppning, så besvikelsen blev så mycket större när jag insåg att jag inte kommer att förändras, säger han.

Tvivlade på sin tro

I samband med det här genomgick Simon också en troskris, och började tvivla på sin tro. Något han säkert inte varit ensam om.

- Det blir en större och större börda att bära, som ibland kan leda till att en människa begår självmord, eller mår riktigt psykiskt illa, säger han.

För Simon slutade det inte så illa. Med hjälp av människor i hans närhet, och styrkan han fann i sig själv, kunde han slutligen acceptera vem han var.

- Om vi ska se positivt på det här, så kan jag säga att ifall det finns en gud som hör mig, så har hen hjälpt mig att komma ut. Jag känner mig fri och nöjd och mår bra i den sexuella läggning jag har och är född med.

För att hjälpa andra som kanske befinner sig i samma situation som Simon var i, pratar han nu om sexualitet på olika skolor och berättar gärna sin historia. Ingen ska behöva ha det så svårt som han hade.

Här under ser du Simon berätta om hur det gick till när han ”kom ut ur skåpet”.

Här och här ser du flera andra komma ut-videor.

Här kan du också se på en intervju från 2010 med Simon, där han bland annat berättar den rörande historien om hur det gick till när han accepterade sin sexuella läggning.

Mer om ämnet på Yle Arenan