Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅA och Novia belåtna över vårens ansökningar

Från 2015
Uppdaterad 10.04.2015 15:52.
Bild från Arken vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Andy Ödman

Ansökningstiden till landets universitet och yrkeshögskolor gick ut på torsdagen. Åbo Akademi och Novia visar upp fina siffror.

På torsdag gick ansökningstiden till landets universitet och yrkeshögskolor ut. Nytt för i år är att samtliga utbildningar i landet har gemensam ansökningsprocess. Tidigare har universiteten haft sina egna ansökningar och yrkeshögskolorna sina.

Nytt är också att studenterna endast får söka till sex olika utbildningar. I ansökningarna har de även fått rangordna och prioritera sina sökalternativ från ett till sex. Tidigare kunde man till exempel söka till nio olika universitetsutbildningar och utöver det ännu till yrkeshögskoleutbildningarna - utan intern prioritering.

Sammanlagt 66 000 ansökningar har lämnats in till universiteten i år, motsvarande siffra i fjol var 77 000. Gällande yrkeshögskolorna lämnades 88 500 ansökningar in i år medan motsvarande siffra förra året var 109 000.

Åbo Akademi och Novia nöjda

Vid Åbo Akademi och Novia är man belåtna med antalet ansökningar och speciellt att ansökningarna till de olika utbildningarna är utspridda över hela verksamheten. Inga utbildningar har för få sökande.

Såväl Harriet Kurtén, områdeschef vid utbildningsservicen på ÅA, som Anita Saaristo, studiebyråchef vid Novia, anser att det nya gemensamma ansökningssystemet är tydligt och att det hittills har fungerat bra.

Pedagogik och ekonomi lockar

Totalt har 2 589 ansökt om en studieplats vid Åbo Akademi, av dem har 1 375 akademin som första preferens. ÅA har sammanlagt 735 platser för nya studenter. Ungefär en fjärdedel av de sökande vill studera vid Åbo Akademi i Vasa.

Överlägset populärast bland akademins utbildningar är Hanken där över 760 personer vill studera. Som goda tvåor kommer klasslärar- och psykologiutbildningarna.

Antalet sökande till psykologi, drygt 260 personer, har hållits på samma nivå som tidigare år medan klasslärarutbildningen har nästan hundra färre sökande i år jämfört med i fjol. 290 personer vill studera till klasslärare vid ÅA.

Årets bubblare i ansökningsrumban är farmaciutbildningen som ökat kraftigt i popularitet. 123 ansökningar har kommit in i år jämfört med 90 förra året.

Yrkeshögskolan Novia har sammanlagt fått in 2 995 ansökningar om en studieplats, lediga platser för första årets dagtidsstuderande är i höst 665.

Novias populäraste linje vid Åboenheten är den engelskspråkiga sjökaptensutbildningen dit man fick 84 förstahandsansökningar medan Vasaenhetens etta är linjen för el- och automationsteknik som 108 personer har prioriterat som sitt första val.