Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Olagliga förseningar inom barnskyddet i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 10.04.2015 15:55.
Två barn i stövlar
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Anna Savonius

Nästan hälften av barnskyddsutredningarna i Vasa är försenade och nu hotar regionförvaltningsverket med böter. Över 100 barn måste vänta på hjälp längre än lagen föreskriver.

Vård- och omsorgsdirektör Jukka Kentala säger att barnskyddsärendena har blivit allt fler men att det är svårt att rekrytera personal.

- Det är ett tungt arbete och få socialarbetare väljer att arbeta inom barnskyddet, säger Kentala.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland hotar med en anmärkning eller böter för att 46 procent av barnskyddsutredningarna i Vasa inte slutförs inom de lagstadgade tre månaderna. De här briserna uppmärksammades redan 2012.

När det gäller barnskyddsanmälningarna är statistiken bättre, 2,6 procent av barnskyddsanmälningarna behandlas för sent.

"Barnskyddet släpar efter"

Mellan december 2013 och slutet av februari 2014 togs 251 barnskyddsanmälningar emot i Vasa. 86 barnskyddsutredningar gjordes under samma tid och 42 blev klara i tid.

- På de andra områdena inom socialtjänsten har läget förbättrats, men barnskyddet släpar efter. Arbetet är mentalt tungt och de svåra fall som blivit uppmärksammade i offentligheten de senaste år har gjort det svårt att rekrytera socialarbetare, säger Kentala.

Men trots att arbetsbelastningen ökat markant och barnskyddsanmälningar blir allt flera så säger Kentala att de akuta fallen sköts i tid.

Senast den 30 april ska Vasa stad lämna en redogörelsen och åtgärdsplan till Regionförvaltningsverket för att undvika böter.