Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Bengttägobbins" hus flyttade till Furirbostället

Från 2015
Benttägobbins hus i Oravais
Bildtext Bengttägobbins hus i Oravais
Bild: Yle/Roger Källman

Furirbostället invid minnesmärket av slaget i Oravais har fått en nygammal granne. Det är Mårten Lassus hus som har fått ny adress.

- Furirbostället fick vi i gåva år 1995, berättar Göran Backman. Huset stor ursprungligen i Karvat by och hade tillhört familjen Eurs.

Det "nya" huset kommer från nästan samma backe i Karvat som Furirbostället. Det är familjen Lassus som har donerat det.

- Huset byggdes av Mårten Lassus (1802-1879), som i folkmun kallades Bengttägobbin. Han var en riktig mångkonstnär, berättar Backman.

Mårten Lassus var häradsdomare, uppfinnare, kyrkoförgyllare och målare. Hans fina råskåp med blommönster finns runtom i bygden. Han har också målat interiörerna i de flesta kyrkorna i Österbotten, ända ner till Kristinestad.

Angående uppfinnandet så fick Lassus en gång nys om den allra första turbinen i Norden. Den fanns i södra Sverige.

- Då gick han ner dit, ritade av turbinen och vände hemåt. Men i Umeå kommer han på att han glömt en detalj. Så han svängde om och gick tillbaka!

Väl hemma tillverkade Lassus den första turbinen i Finland och levererade den till Storkyroforsen. I Oravais fanns också i tiderna en stor kvarn som Mårten Lassus konstruerade.

Varmt och torrt

I Furirbostället finns bland restaurangen Ädelbragd, som serverar autentiska menyer från medlet av 1700-talet. I bostället ordnas också möten, samt tidsresor för barn och vuxna.

Det finns dock ett problem: Furirbostället är eluppvärmt, men svårt att hålla varmt på vintern.

- Det läcker som ett såll, säger Backman. Det har varit ett problem då vi ska marknadsföra oss för grupper vintertid.

Det nya huset ska råda bot på det här. I samband med flytten och renoveringen så har det försetts med ordentlig isolering och golvvärme. Dessutom finns nu såna moderniteter som toalett och dusch.

Inne i huset finns storstuga och flera små kammare. En av dem kallas för "Bengttägobbins kammare" och där finns fyra gungstolar.

- Tanken är det ska blir lite av en tankesmedja. Här får man sitta och fundera, säger Göran Backman.