Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”En ledare ska förstå svaga signaler”

Från 2015
Uppdaterad 11.04.2015 11:25.
Programmet är inte längre tillgängligt

En god ledare behöver inte vara älskad, men nog respekterad, säger bergsrådet Stig Gustavson. I Obs debatt mötte han organisationsombudsman Nina Wessberg från Metallförbundet, ledarskapskonsulten Leni Grünbaum och kulturchefen vid KSF Media Fredrik Sonck.

- Det viktigaste för en ledare är att kunna förstå svaga signaler bland anställda, kunder och finansiärer, att kunna syntetisera det och föra fram det på ett trovärdigt sätt. Det här gäller också för svåra beslut, säger Gustavson.

Vi-känslan måste bygga på en gemensam värdegrund

För att kunna driva igenom förändringar är det också viktigt att ledningen och delar gemensamma värden, säger Nina Wessberg.

- Vi-känslan måste bygga på en gemensam värdegrund som alla från högsta ledningen till verkstadsgolvet förbinder sig till. Då blir det lättare att klara av svåra situationer. Vi ser att de företag som fungerar är företag där förhandlingsrelationerna är goda.

Enligt Fredrik Sonck har det traditionella finländska ”management by perkele”-ledarskapet kommit till vägs ände. Ett modernt ledarskap bygger på att alla i en arbetsgemenskap kan mötas som människor, anser Sonck:

Hur mycket kunskap går vi inte miste om på grund av dåligt ledarskap?

- Chefskap handlar om att kombinera två saker: å ena sidan någon form av integritet och å andra sidan någon form av prestigelöshet. Det finns ett ändamål som är huvudsaken, och den egna personen får aldrig komma i vägen för det.

Forskning visar att bristande ledarskap kostar samhället flera miljarder euro per år. Dessutom går en hel del kunskap förlorad om chefer och anställda inte kommunicerar med varandra, påpekar Leni Grünbaum:

- Hur mycket kunskap går vi inte miste om på grund av dåligt ledarskap, när vi inte talar med varandra? Det är inte så att vi som individer alltid vet bäst.

Mer om ämnet på Yle Arenan