Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rand Paul – jokern i presidentvalsleken

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Rand Paul, kandidat i det amerikanska presidentvalet 2016
Bildtext Rand Paul karakteriseras som en ensamvarg på den amerikanska politikerscenen.
Bild: EPA / Drew Angerer

Den republikanske senatorn Rand Paul tillkännagav i tisdags att han kommer att kandidera i det amerikanska presidentvalet. Han går till val i sin far Ron Pauls fotspår men han försöker samtidigt nå ut till en bredare väljarskara.

Rand Paul har ibland kallats för den mest intressanta amerikanska politikern. Hans åsikter är förankrade i den politiska libertarianismen och hans budskap har potential att tilltala väljare från ett brett ideologiskt spektrum.

Då han lanserade sin kandidatur tog han distans från såväl det republikanska som det demokratiska partiet då han konstaterade att ”båda partierna har i Washington skapat en maskin som slukar vår frihet och invaderar varje hörn av våra liv”.

En bred väljarbas en hörnsten i valkampanjen

Den 52-årige Paul har gjort en kometartad karriär sedan han valdes till senator för Kentucky för fyra år sedan. Under inledningen av sin politiska karriär fick han stor draghjälp av sin far, Ron Paul. Ron ställde upp i de två senaste presidentvalen och uppnådde kultstatus bland libertarianerna.

Rand Pauls politiska plattform inkluderar libertarianismen men han försöker samtidigt tilltala en bredare väljarskara. Han har upprepade gånger påpekat att det republikanska partiet måste växa ifall det skall ha en chans att vinna presidentvalet.

Då Rand lanserade sin kandidatur var hans programförklaring följaktligen något av en sillsallad. Han flirtade med unga väljare genom att fördöma nationella säkerhetsmyndigheten NSA:s övervakning av det amerikanska samhället. Han försökte vinna de svartas (och ungas) gunst då han talade för avkriminaliseringen av cannabis.

Samtidigt ivrar han för traditionellt konservativa värderingar i frågor som rätten till abort och en av hans käpphästar är kravet av att minska storleken på statsapparaten.

Utrikespolitiken ett dilemma

Ett av Rand Pauls potentiella stötestenar är utrikespolitiken. I likhet med sin far har han talat för en isolationistisk linje.

En majoritet av de som stöder det republikanska partiet omfattar inte hans icke-interventionistiska hållning. Dagen innan Rand Paul lanserade sin kandidatur offentliggjordes en TV-reklam som karakteriserar honom som en fara för nationen.

Rand Paul rivstartar i Iowa och New Hampshire?

Det första primärvalet arrangeras först om nio månader i Iowa. Även om Rand Paul officiellt inledde sin kampanj i tisdags så har han redan i ett drygt år regelbundet besökt Iowa, New Hampshire och South Carolina, som arrangerar de tre första primärvalen. Hans far hade 2012 ett starkt stöd i Iowa och New Hampshire och Rand räknar med att samma väljare kommer att stöda honom 2016.

Det skulle ge honom en solid grund att stå på men för att han på allvar skall kunna utmana förhandsfavoriterna Jeb Bush och Scott Walker bör han vinna primärvalet i åtminstone en av de första delstaterna. I de senaste galluparna har han noterats för ett stöd på strax under tio procent, medan Bush och Walker snittar dryga 15 procent.

Avståndet är ingalunda ointagligt men frågan är om Paul innerst inne ens tror själv på sina chanser. Han har nämligen meddelat att han också kommer att ställa upp i Kentuckys senatsval, som arrangeras samtidigt som presidentvalet. En ganska märklig signal av Paul som hävdar att han är den republikan som har de bästa förutsättningarna att besegra Hillary Clinton i presidentvalet i november 2016.

Diskussion om artikeln