Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyttfåglarna får kanske flyga i fred över Malta

Från 2015
Uppdaterad 11.04.2015 16:14.
Flyttfåglar fångas med nät även i Gazaremsan. Bilden togs i Khan Younis 5.9.2013.
Bildtext Flyttfåglar fångas med nät även i Gazaremsan. På bilden ett fågelnät i Khan Younis i september 2013.
Bild: EPA/ALI ALI

Fångsten av vaktlar och turturduvor är laglig på Malta under en kort period på våren eftersom Malta årligen har beviljats undantag från ett EU-direktiv som förbjuder vårfågeljakt.

Malta ordnar nu en historisk folkomröstning om att helt förbjuda jakten. Malteserna som har väckt ett medborgarinitiativ i frågan hoppas att man därmed också skulle komma åt den illegala småfågeljakten, som är svår att övervaka.

Häckningen hindras

Redan 2009 konstaterade EU-domstolen att Malta gör sej skyldigt till lagbrott då man tillåter att flyttfåglar från Afrika fångas före de når sina häckningsområden i Europa. Fångsten bidrar till att stammarna kraftigt reduceras.

Frågan delar malteserna i två läger - de som passionerat försvarar den uråldriga småfågeljakten som en lokal tradition och de som finner jakten barbarisk och otidsenlig. I höstas ledde frågan till våldsamma sammanstötningar mellan de båda lägren.

Avskyvärt

- Det är en avskyvärd hobby, säger advokaten Alex Mifsud till nyhetsbyrån AFP.

- Vi talar om jägare, som går ut och tar livet av allt som flyger. Nu ska vi rösta så att det blir olagligt, säger han.

Skydda traditionen

Josephine Cassar, som härstammar från en jägarsläkt, röstar för att skydda traditionen, och menar att ett förbud skulle få olyckliga följder.

- Det skulle vara första steget. Sedan börjar man förbjuda andra hobbies som fiske, till exempel, säger Cassar.

På Malta finns cirka 14 000 jägare som har jaktlicens. Enligt ett undantag har de kunnat jaga turturduvor och vaktlar, men den olagliga jakten omfattar bland annat svalor, tornfalkar, kärrhökar och storkar.

Många röstar

340 000 malteser har rätt att rösta i dagens folkomröstning. För att resultatet skall beaktas krävs att minst hälften av dem röstar. Det torde inte vara något problem, för röstningsivern brukar vara hög på Malta. Dagens fråga hör dessutom till de mest debatterade sedan flere år tillbaka.

Om omröstningen leder till jaktförbud, kan fågelstrecken flyga ostört över Malta redan i vår.