Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama: Relationerna till Kuba en historisk vändpunkt

Från 2015
Uppdaterad 11.04.2015 20:17.
Barack Obama tillsammans med Panamas president Juan Carlos Varela och presidentfrun Lorena Castillo.
Bildtext Barack Obama tillsammans med Panamas president Juan Carlos Varela och presidentfrun Lorena Castillo.
Bild: EPA/CARLOS IBARRA

De förbättrade relationerna mellan USA och Kuba innebär en historisk vändpunkt för hela världsdelen. Det sade USA:s president Barack Obama vid det panamerikanska toppmötet i Panama på lördagen.

- Att president Castro och jag sitter här tillsammans är historiskt, sade Obama.

Obama gav också ett löfte om ett större ekonomiskt samarbete med Kuba. Enligt Obama för de förbättrade relationerna bland annat med sig investeringar och säkerhetssamarbete mellan länderna.

Enligt Obama har USA och Kuba gjort framsteg i sina relationer, även om det fortfarande finns meningsskiljaktigheter mellan länderna.

- USA är inte fången i det förflutna. Vi ser in i framtiden, sade Obama.

I ett tidigare skede under dagen lovade Obama att USA slutar lägga sig i Kubas angelägenheter. De tider, då USA lade sig i Kubas affärer, är förbi, sade Obama. Obama syftade troligtvis på USA:s militära ingripanden på Kuba.

Obama och Castro träffas på tumanhand

Obama och Kubas president Raúl Castro ska träffas senare på lördagen.

I sitt tal på lördagen berömde i sin tur Raúl Castro Barack Obama och sade att Obama är en ärlig man.

Castro uppskattar USA:s Kubapolitik, men kräver att USA stryker Kuba från listan på länder som stöder terrorism. Det är ett villkor för att de diplomatiska förhållandena ska kunna återställas.

Toppmötet i Panama har inletts i försonliga tecken. I samband med att toppmötet inleddes skakade Obama och Castro hand med varandra och samtalade kort med varandra.

De två länderna har varit fiender sedan år 1959. Nu är syftet att återställa de diplomatiska förhållandena mellan länderna.

Toppmötet i Panama är historiskt, då det är första gången på över 50 år som ledarna för Kuba och USA träffas på tumanhand.

Diskussion om artikeln