Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1977

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Franska Marie Myriam vann Eurovisionen år 1977.
Bildtext Franska Marie Myriam vann Eurovisionen år 1977.
Bild: EBU

En strejk höll på att sätta stopp för tävlingen. Språkregeln tas åter i bruk och Finland sjunger om häxor i Lappland.

Sångtävlingen skulle arrangeras den 2 april i London efter Storbritanniens vinst i Haag. Men BBC:s kameramän strejkade och tävlingen måste inhiberas. Nederländerna hann redan meddela att de kunde ordna tävlingen men fackföreningen för tv-arbetare i landet sade sig stöda sina kolleger på andra sidan kanalen. Man lyckades ändå lösa stridigheterna och BBC slog snabbt fast att tävlingen skulle äga rum den 7 maj istället.

Videovykorten som BBC filmat av de tävlande drogs bort. Sverige och Norge klagade på att de inte gav en bra bild av deras sångare – de var inspelade i en nattklubb bara några dagar tidigare. Istället visade man publiken i Wembley conference centre medan kommentatorerna talade in de olika bidragen.

Språkregeln åter i bruk

De senaste fyra åren hade länderna fritt fått välja vilket språk de sjöng på och många hade valt engelskan. Nu tog man tillbaka regeln som sade att länderna måste uppträda på något av sina officiella språk. Tyskland och Belgien fick undantagslov det här året eftersom de redan hunnit välja sina representanter när regeln togs i bruk. Språkregeln gällde ända fram till år 1999.

Finland representerades av Monica Aspelund som tävlade med Lapponia och knep en tionde plats. Finland fick en tolvpoängare av Irland. Trots det medelmåttiga resultatet klarade sig sången senare bra i Europa och Monica Aspelund spelade in den på sex olika språk. Den nådde en femte placering på listorna i både Finland och Sverige.

Österrikes bidrag Boom boom boomerang är något man ofta gräver fram ur arkivet när man vill visa hur underliga bidrag som varit med i tävlingen. Gruppen Schmetterlinge bestod av fyra män och en kvinna och männen bar vita kläder framtill och svarta kostymer på ryggen. De hade dessutom ansiktsmasker på baksidan av huvudet. Låten blandade friskt med olika språk, och emellan sjöng de bara rotvälska. De placerade sig näst sist, endast Sverige gjorde sämre i från sig.

Frankrikes Marie Myriam vann tävlingen med den franska balladen L’Oiseau et l’Efant (ungefär Fågeln och barnet). Hon var landets femte och tillsvidare sista segrare.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.