Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Stenhård kamp om mandaten i Österbotten

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Jutta Urpilanen (SDP), Peter Östman (KD), Anna-Maja Henriksson (Sfp)
Bild: YLE/Patrik Enlund

Oliidligt spännande! Så kan man med fog beskriva upplägget i Vasa valkrets inför riksdagsvalet den 19.4. En orsak till det är att antalet mandat i valkretsen minskar från 17 till 16. I valet år 2011 fick Centern 4 platser, SFP 4, Samlingspartiet 3, Sannfinländarna 3, Sdp 2 och KD 1 plats.

Strid på kniven om Sfp-mandaten

Inom Svenska folkpartiet ställer tre av de sittande riksdagsledamöterna upp för omval. Justitieminister Anna-Maja Henriksson var med sina 8392 röster partiets röstmagnet i senaste riksdagsval. Hon samlade 3:e mest röster i hela valkretsen.

Också Mats Nylund (5709 röster) och Lars-Erik Gästgivars (5650 röster) siktar på återval. Ulla-Maj Wideroos tackar däremot för sig. Det innebär att över 6000 Sfp-röster flyter.

Bildtext Kniper Joakim Strand Wideroos röster?
Bild: Yle/Matti Tamminen

Att Joakim Strand är kronprinsen är alltså ett av stalltipsen. Strand fick närmare 3000 röster i riksdagsvalet för 4 år sedan och i kommunalvalet 2012 var han röstkung i Vasa med över 1100 röster. Det gav honom ordförandeklubban i Vasa stadsfullmäktige och en bra politisk plattform inför riksdagsvalet.

En annan som säkert också gör anspråk på Wideroos röster är säkert Wivan Nygård-Fagerudd. I riksdagsvalet år 2007 var det hugget som stucket mellan henne och Anna-Maja Henriksson. Då knep Henriksson det sista SFP-mandatet med endast 116 rösters marginal. Nygård-Fagerudd kandiderade inte år 2011 men för ett år sedan var hon tillbaka i hetluften i och med EU-valet. Med närmare 11.000 röster slutade hon fyra på SFP-listan.

Andra SFP-namn att hålla ögonen på är exempelvis Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg, Malax tidigare kommundirektör Mikko Ollikainen och Anna Bertills, som också har ett bra kommunalval i bagaget.

Steven Frostdahl
Bildtext Lyckas Steven Frostdahl knipa det svenska SDP-mandatet?
Bild: Yle/Roger Källman

Drömmen om ett svenskt Sdp-mandat

De finlandssvenska socialdemokraterna sätter sitt hopp till Nykarlebybon Steven Frostdahl. Han gjorde ett hyggligt val för fyra år sedan. Med 3900 röster slutade han på 25 plats.

År 2011 fick Jutta Urpilainen näst mest röster (11670) i hela valkretsen. Miapetra Kumpula-Natri samlade över 7000 röster, men valdes för ett år sedan in i EU-parlamentet. Harry Wallin tog då hennes plats i granitborgen.

Gammal är äldst?

Bjarne Kallis
Bildtext Bjarne Kallis vill inte vara pensionär.
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

Bjarne Kallis tackade för sig efter 20 år i riksdagen och ställde inte upp för återval år 2011. Nu har han tröttnat på pensionärstillvaron och vill tillbaka till politiken. Den här gången som samlingspartist. När Kallis senast kandiderade, dvs år 2007, fick han 7821 KD-röster. Peter Östman sitter nu på KD:s enda mandat i valkretsen.

Upplägget är utmanande för Samligspartiet. Visserligen kandiderar kommunminister och valdrottningen för fyra år sedan, Paula Risikko (11907 röster). Men det 17 mandatet, som nu alltså försvinner, gick till Janne Sankelo. För att behålla de tre platserna skulle det alltså gälla att flytta fram positionerna.

Orkar Juha Mieto ännu?

Centerns Juha Mieto gick med buller och bång in i riksdagen år 2007, med över 13.000 röster. Men i följade val trillade han ut ur riksdagen. Nu gör han ett nytt försök, men får
tufft motstånd då Centerns samtliga riksdagsmän (Lasse Hautala, Mika Lintilä, Tuomo Puumala och Mikko Savola) ställer upp för återval.

Dubbelnamn en fördel?

Låt oss avslutningsvis ännu återvända till Ulla-Maj Wideroos och hennes herrelösa röster. Här en lite smårolig analys på vem som kommer att ärva hennes röster:

Läs också:
Maria Tolppanen i ordkrig med Sfp
Ger Calle-effekt tilläggsmandat?

Twitterbloggen