Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina börjar svartlista kinesiska turister

Från 2015
Uppdaterad 12.04.2015 13:31.
Turister besöker sevärdheterna i Giza den 20 mars 2015.
Bildtext Turister som beter sig illa utomlands kan svartlistas.

Kina planerar att börja svartlista kineser som turistar utomlands och inte uppför sig, rapporterar AFP.

Turister som beter sig störande i kollektivtrafik, förstör omgivningen, bryter mot lokala seder eller ägnar sig åt "pornografiska aktiviteter" utomlands riskerar att svartlistas. Uppgifterna sparas i två års tid i ett register som polisen, tullen och banker har tillgång till.

Planerna på svartlistning är en reaktion på flera rapporter om kinesiska turister som väckt anstöt utomlands. Till exempel i Thailand har kinesiska turister väckt ilska genom att torka underkläder på en flygplats, sparka på en tempelklocka och tömma tarmen offentligt.

Inom flygtrafiken rapporteras om flera incidenter där kinesiska resenärer har öppnat en eller flera nödutgångar före starten eller efter att planet landat. I slutet av fjolåret vände ett Thai AirAsia-plan på väg till Kina tillbaka till Bangkok efter att en kinesisk passagerare kastat hett vatten på en flygvärdinna efter ett gräl om servicen ombord. Slagsmål ombord har också förekommit, rapporterar CNN.

Det rapporteras också om incidenter där grupper av passagerare försökt stoppa andras flyg uppenbarligen frustrerade över att deras egna flyg varit försenade.

Massiv ökning av kinesiska turister

Kinas medelklass har vuxit kraftigt under de senaste åren och turistresor utomlands blir allt vanligare. Kineserna är den största enskilda gruppen turister i världen och sedan 2012 utgör de också den grupp som spenderar mest pengar utomlands. På andra och tredje plats kommer turister från Tyskland och USA.

År 2013 spenderade kinesiska turister sammanlagt 129 miljarder dollar utomlands, rapporterar FN. För tyska och amerikanska turister är summan 42 miljarder dollar mindre.