Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjukskötare som byter bransch blir dyrt för samhället

Från 2015
Uppdaterad 19.04.2017 10:37.
Sjukskötarstuderande
Bild: Yle

Ungefär var fjärde sjukskötare under 35 år har övervägt att byta bransch. Särskilt unga sjukskötare upplever att de inte kan påverka sitt arbete och att de inte får ordentlig introduktion i arbetet.

Sjukskötarförbundets senaste barometer visar också att den lagstadgade fortbildningen inte uppfylls på alla sätt, vilket är en delorsak till att sjukskötarna är missnöjda.

Under åren 2010–2030 kommer hälften av de sjukskötare som idag arbetar inom kommunerna att gå i pension. I framtiden kommer de arbetsgivare som kan erbjuda en meningsfull arbetsplats och fortbildning för sina anställda att vara mer attraktiva. En sjukskötare som byter bransch kostar tiotusentals euro för samhället.

– Ur nationalekonomisk synpunkt är det slöseri att utbilda människor som sedan söker sig till andra branscher på grund av arbetsförhållandena, säger sjukskötarförbundets utvecklingschef Nina Hahtela.

Ibland möts de nyutexaminerade sjukskötarna också av ett dåligt arbetsklimat, där en nyutexaminerad sjukskötare inte ses som en likvärdig kollega. Enligt Hahtela är hälsovården på många ställen fortfarande ett stelt och hierarkiskt system.

– Det finns ännu mycket att göra när det gäller hur äldre generationer behandlar de yngre kollegerna och hur det tas med i gemenskapen, säger Hahtela.

Tätare samarbete mellan skolor och praktikplatser

Sjukskötarnas arbete är tungt, och många nyutexaminerade sjukskötare har inte någon verklig uppfattning av arbetet trots att det ingår praktikperioder i utbildningen. Yrkeshögskolorna och sjukskötarförbundet strävar efter att minska klyftan mellan studietiden och arbetslivet.

Yrkeshögskolorna har nyligen förenhetligat sina läroplaner. I fortsättningen ska skolorna och praktikplatserna samarbeta mera så att den studerande får en omfattande och realistisk bild av arbetslivet. Urvalsprovet till sjukskötarutbildningen kommer också att förnyas i framtiden.

Ursprunlig artikel av Marjut Mäntymaa/Yle Uutiset