Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb: Klokast att hålla huvudet kallt

Från 2015
Uppdaterad 12.04.2015 18:57.
Alexander Stubb, Åbo Saluhall, 4.11.2014
Bildtext Alexander Stubb.

Statsminister Alexander Stubb (Saml) tycker inte det är skäl att bekymra sig över ryska utrikesministeriets reaktion. Också utrikesminister Erkki Tuomioja tar uttalandet med lugn.

Stubb säger till Yle att de ryska formuleringarna är en smula skarpa, men att det klokaste är att hålla huvudet kallt. Enligt Stubb fattar Finland sina utrikes- och säkerhetspolitiska beslut helt självständigt.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) har valt att inte kommentera det ryska uttalandet, men meddelar via sin medarbetare att han instämmer i det som statsminister Stubb säger.

Stubb säger också att artikeln av de nordiska försvarsministrarna som publicerades i norska Aftenposten tidigare i veckan inte innehåller något nytt.

Bild på tidigare utrikesminister och Europaparlamentariker Erkki Tuomioja.
Bildtext Erkki Tuomioja.

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) ställer sig också lugn till det ryska uttalandet. Försvarsministrarna kallade Ryssland ett hot, en uppfattning som Tuomioja inte delar.

- Det är klart att Ryssland är oroligt för Natos eventuella expansion, men å andra sidan finns inga sådana här planer och vi ser inget specifikt hot från Ryssland just nu, som skulle motivera något sådant, säger Tuomioja.

Tuomioja framhåller också att försvarsministrarnas debattartikel skrevs utan att frågan först hade diskuterats i den utrikespolitiska ledningen.

- Artikeln har fötts utan att den diskuterats i den utrikespolitiska ledningen. Meningen är inte att ändra Finlands linje.