Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglund: Ryska påtryckningar inget att underkasta sig

Från 2015
Uppdaterad 12.04.2015 20:55.
Försvarsminister Carl Haglund.
Bild: Str / Lehtikuva

Vi ska inte underkasta oss ryska påtryckningar, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP). Enligt Haglund har det nordiska försvarssamarbetet intensifierats redan i flera års tid.

Mätningarna visar att 90 procent av finländarna vill öka det nordiska samarbetet, skriver Haglund i ett mail via sin medarbetare.

- Vi ska inte underkasta oss den ryska påtryckningsoperationen eller tillåta att en utomstående får definiera det nordiska samarbetets art, säger Haglund.

markku kivinen

"Ryssarna svarar på en oklok provokation"

Rysslands uttalande inte överraskande, säger Markku Kivinen.

Det ryska utrikesministeriet har på söndagen publicerat ett uttalande där Finlands och Sveriges närmande till Nato kallas oroväckande.

Enligt Haglund har den systematiska utvecklingen mot ett intensifierat samarbete fått sin början redan långt innan kriget i Ukraina började.

- Samarbetet har intensifierats i år utgående från de nordiska ländernas egna behov, med målet att öka stabiliteten i Norden, säger Haglund.

Enligt Haglund har det gångna året visat att det är viktigt att uppehålla ett trovärdigt försvar. Man har också sett att det är bra att de nordiska länderna håller samman.

Det ryska uttalandet gjordes med anledning av de fem nordiska försvarsministrarnas debattartikel i fredags, där Rysslands aggressiva beteende anförs som orsak till ökat militärt samarbete.