Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ger Calle-effekt tilläggsmandat?

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 13:29.
Försvarsminister Carl Haglund

Svenska folkpartiet vädrar morgonluft i Nyland. Orsaken stavas Carl Haglund.

Försvarsministern har fått mycket utrymme finska medier och han har också fått en hel del beröm för sina framträdanden. Tidningen Helsingin Sanomat publicerade en undersökning som rankade Haglund högt bland de nyländska kandidaterna. På frågan vilken kandidat nylänningarna kan tänka sig att rösta på kom Haglund tvåa efter Alexander Stubb.

Tilläggsmandat inom räckhåll?

Det här har fått SFP att ta upp jakten på det fjärde mandatet i Nyland. Inte sedan Pär Stenbäcks dagar har en sittande partiordförande och minister kandiderat i Nyland. Och det skall enligt SFP ge en Calle-effekt som återtar mandatet som förlorades 2003.

Thomas Blomqvist hemma i Raseborg.
Bildtext Thomas Blomqvist var SFP:s röstmagnet i Nyland år 2011.

En titt i valstatistiken ger ändå vid handen att uppgiften är tuff. I valet 2011 samlade SFP drygt 42.000 röster i Nyland. Det räckte till inval för trion Thomas Blomqvist (7362 röster), Christina Gestrin (6408) och Mikaela Nylander (4906). För att få ett fjärde mandat hade över 52.000 SFP-röster krävts. Om man jämför med valresultatet för fyra år sedan så borde SFP med Haglund i spetsen alltså utöka sin röstskörd i Nyland med med ca 10.000 röster för att återta mandatet.

Det var i valet år 1999 som SFP lyckades med konststycket att knipa fyra mandat i Nyland. Då samlade SFP-listan totalt 47.000 röster, vilket räckte till inval för Margareta Pietikäinen, Rainer Erlund, Henrik Lax och Ola Rosendahl. I valet år 2003 fick SFP 46.000 röster och det räckte bara till tre mandat. Situationen var den samma år 2007. Då blev röstskörden drygt 44.000 röster.

Vem ligger bäst till?

Veronica Rehn-Kivi
Bildtext Veronica Rehn-Kivi siktar på riksdagen.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

I vårens val siktar både Thomas Blomqvist och Mikaela Nylander på återval. Men Christina Gestrin kandiderar inte. Därmed är över 6000 SFP-röster herrelösa. Det i kombination med att partiet hoppas på en Calle-effekt har resulterat i en tuff intern kamp bland SFP-kandidaterna.

Grankullabon Veronica Rehn-Kivi var med drygt 3300 röster fyra på SFP-listan år 2011. Sibbobon Christel Liljeström fick nästan 2200 röster i det senaste riksdagsvalet. Men i valet år 2007 lade hon med 4400 röster beslag på fjärde platsen. Kyrkslättbon Anders Adlercreutz har fört en synlig kampanj och kan mycket väl blanda sig i toppstriden.

Harri Harkimo ochAlexander Stubb
Bildtext Förstör Hjallis och Stubb festen för SFP?
Bild: Yle

Förstör Stubb och Hjallis festen?

En orsak till att SFP vädrar morgonluft i Nyland är också Samlingspartiets kräftgång. Förhoppningen är att högerväljarna skall snegla på en SFP-kandidat istället då Samlingspartiet dalar i opinionsmätningarna. I och för sig har Samlingspartiet i Alexander Stubb och Hjallis Harkimo två tunga tvåspråkiga kandidater i Nyland.

Om SFP får ett lyft i och med en Calle-effekt eller om duon Stubb/Harkimo förstör SFP-festen återstår att se.

Läs också:
Stenhård kamp om mandaten i Österbotten
Segervittring för SFP med Biaudet?
Tar Hjallis rubb och Stubb i Nyland?

Twitterbloggen

Diskussion om artikeln