Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vem behöver slutna herrklubbar?

Från 2015
Uppdaterad 11.05.2015 11:18.
onsdagssamling på klubben för herrar
Bildtext Onsdagssamling på klubben för herrar
Bild: Yle/Savolainen

Kvinnofria herrklubbar lockar fortfarande affärsmän och akademiker. De finlandssvenska kretsarna behöver en sluten verkstad där man kan träffa likasinnade.

Svenska klubben som grundades redan 1880 existerar fortfarande i denna dag trots sina lite luggslitna ritualer.

Här sitter uppklädda män i läderfåtöljer under tunga kristallkronor och pratar och äter flott.

Vad försiggår egentligen bakom dessa lyckta dörrar?

På 1970- och 1980-talet var det vanligt att när något stort företag fusionerades så hade direktörerna suttit kvällen före på Svenska klubben, berättar godsherre Henrik Degerman.

jag vill främst bevara klubbens hus
Bildtext Henrik Degerman vill främst bevara Svenska klubbens fastighet.
Bild: Yle/Savolainen

I dag när de unga affärsmännen börjar prata business väcker det närmast irritation hos de äldre, påpekar Henrik Degerman.

- Det förändrar klubbens inre liv, tycker han.

Medlemmarna

Listan över klubbmedlemmar är talande. Majoriteten av medlemmarna är födda före 1950-talet.

Yrkesgrupperna ingenjörer och ekonomer förekommer mest. Ledande svenskspråkiga politiker och ministrar sitter i klubben.

Födelseår för medlemmar i Svenska klubben
Bildtext Medelåldern är hög i Svenska klubben (uppgifterna är från år 2011).
Bild: Yle/Petri Kola

De finlandssvenska stiftelserna är nästan överrepresenterade. Svenska klubbens ordförande, kammarråd Henry Wiklund, tidigare vd för Litteratursällskapet, sitter samtidigt i sju stiftelsers styrelser, bland annat är han ordförande för Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland. Husrenoveringar har finansierats med stöd av stiftelser.

Ballotering

För att bli antagen till Svenska Klubben måste man ha blivit föreslagen av två medlemmar. Själva medlemskapet avgörs därefter i en hemlig omröstning, en s.k. ballotering i styrelsen. Varje styrelsemedlem lägger en vit eller svart boll i en urna. Två svarta bollar fäller den sökande.

Spotlight: Vem behöver slutna herrklubbar? - Spela upp på Arenan

Kvinnofritt

Av de tiotals svenska klubbar som förekommer i landet är klubben i Helsingfors den enda som är enbart avsedd för män. I Helsingfors har man enligt godsherre Henrik Degerman aldrig ens diskuterat om man borde öppna klubben för kvinnor.

Svenska klubben har vänklubbar i London, Paris, Göteborg och Stockholm. Också de här klubbarna är enbart öppna för herrar.

Vart försvann akademikerna?

Förr var det närmast akademiker och främst svenskspråkiga lärare som satt på klubbkvällarna.

I dag tycks akademiker och universitetsfolk varken ha råd eller tid att sitta på klubbkvällar.

Ingen välgörenhet

Svenska klubben finns till för sina medlemmar och sysslar inte med välgörenhet, berättar klubbhövdingen, företagskonsulten Henrik Hultin, som också är medlem i Rotary och Börsklubben. Klubbens syfte är att ordna trevliga kvällar och sköta om den värdefulla fastigheten Mauritzgatan 6.

Klubben har ett antal undergrupper, som torsdagsklubben och klubben för dem som bär fluga, flugans vänner.

Hemligstämplat

Det som diskuteras och kommer fram under klubbkvällarna är hemligstämplat. Den absoluta tystnadsplikten har stor betydelse när man lockar in experter som föreläsare.

-Föredragshållarna vet att de kan lita på att det de berättat aldrig dyker upp i följande dags tidning, konstaterar klubbhövding Hultin, som ansvarar för programmet.

När man går igenom programutbudet under våren så visar det sig att utöver politik och företagsfrågor lockar försvarsfrågor.

Under april månad har Wärtsiläs koncernchef Björn Rosengren och den brittiska ambassadören besökt klubben. Förra veckan föreläste överste Bo Stennabb under rubriken "Svensk-finskt försvarssamarbete: Symbios eller symbolism. Bo Stennabb är sedan februari 2015 medlem i Svenska Klubben.

Klubben har vackra möbler
Bild: Yle/Savolainen

Klädkoden

Brödraskapet håller starkt på klädkoden.

-Det är kravatt eller fluga som gäller här, säger Henrik Litonius som är Svenska Klubbens sekreterare. Han är 34 år gammal och alltså en av de yngre medlemmarna. Till vardags arbetar han som matematiklärare i Esbo.

- För min karriärutveckling som lärare spelar medlemskapet ingen större roll, men här får jag umgås med personer som jag aldrig annars möter, säger Litonius, och tillägger att det är viktigt att då och då få klä upp sig mitt i veckan. Det blir som en förlängning av det roliga studentikosa livet förr.

klädseln har en stor betydelse
Bildtext Viktigt att få klä upp sig varje vecka tycker Henrik Litonius
Bild: Yle/Savolainen

Bäste broder

Hela klubbidén bygger på tanken om bäste broder. Det var stiftarnas ursprungliga avsikt, påpekar godsherre Degerman. Medlemmarna ska hjälpa och stödja varandra.

Ett annat viktigt syfte med klubben är att arbeta för det svenska i Finland. I klubben som har sin förebild i den borgerliga klubben är Svenska folkpartiet starkt representerat. Några socialdemokrater ryms också med, berättar Degerman.

Journalister och klubben

För en journalist som vill följa med en träff är reglerna entydiga. Inget som sägs får användas eller citeras. Men trots tystnadsplikten så finns det journalister som är intresserade av att bli medlemmar. Några så sent som våren 2015.

Vänskapskorruption

Tom Moring, som är professor i journalistik vid Helsingfors universitet, undrar vad en journalist får ut av den här typens umgänge med tystnadsplikt. I dag är journalister betydligt mer misstänksamma mot den här typens organisationer och nätverk än tidigare generationer.

forskning behövs
Bildtext Tom Moring, professor
Bild: Yle/Savolainen

-Vänskapskorruption, alltså en situation där journalisten är medlem och samtidigt förutsätts bevaka organisationen eller sina klubbröder kan bli svår, säger Moring. Samtidigt tycker han att det är bra att journalister har nätverk och får den information som inte finns ute på torget.

- Personligen har jag större förtroende för en journalist som är öppen med sina kopplingar till föreningar och partier, säger Tom Moring.

Varför fascinerar herrklubbar

Varför är då herrklubbar så fascinerande? Henrik Degerman tror att det kan bero på att de är både slutna och hemliga och att damer är portförbjudna.

Mer om ämnet på Yle Arenan