Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL sparar bort vaccineringsforskning

Från 2015
Uppdaterad 13.04.2015 17:18.
Vaccinering
Bildtext Nedskärningarna gör att både forskning och rådgivning inom vaccinering lider.

Effekterna av fjolårets nedskärningar vid Institutet för hälsa och välfärd THL börjar nu synas i verksamheten. Främst är det forskning och rådgivning inom vaccinering och infektionssjukdomar som drabbas.

Institutet för hälsa och välfärd THL är bara ett av många statliga verk som har drabbats av den inbesparingsvåg som har dragit över landet de senaste åren.

Efter de två samarbetsförhandlingarna vid THL i fjol försvann 240 arbetstillfällen. Flera forskningsprofessorer sades upp och det märks i forskningslaboratorierna. Bland annat kommer flera vaccineringsundersökningar att läggas ner.

Förutom vaccineringsforskningen försvinner också telefonrådgivningen, som har varit öppen både för den vanliga medborgaren och för den som arbetar inom hälsovården.

Istället för att upprätthålla flera telefonlinjer dit man kan ringa för att ställa frågor om vaccinering hänvisar THL nu till den information som finns på institutets nätsidor.

Budgeten minskar med över en fjärdedel

År 2013 hade THL en budget på ungefär 70 miljoner euro. I år har summan sjunkit till omkring 60 miljoner, och för nästa år planeras en finansiering på 54 miljoner euro. Det handlar alltså om sexton miljoner euro som har försvunnit bara på några år.

Enligt generaldirektör Juhani Eskola kan det samtidigt bli svårare att få pengar från den privata sektorn, dels för att den offentliga finansieringen krymper, dels för att flera toppforskare har sagts upp.

Den minskade finansieringen gör att THL tvingas sluta med den polioforskning som har gjorts i samarbete med världshälsoorganisationen WHO. De undersökningar som har att göra med gifter i miljön kommer också att läggas ner.

Sämre koll på smittosamma sjukdomar

En annan följd av nedskärningarna är att utredningen av smittosamma sjukdomar blir långsammare. Forskningsprofessor och smittskyddsläkare Mika Salminen säger att THL inte kan följa med infektionssjukdomar lika effektivt som tidigare.

– Till exempel kan vi inte undersöka salmonellainfektioner mer än en gång per år. Det ökar risken för smittosamma epidemier eftersom vi kanske inte hinner upptäcka eventuella förändringar i bakteriestammen i tid.

Salminen säger också att hans enhet hade planer på forskning i Campylobakter, bakterier som orsakar diarréer, magsmärtor, illamående och kräkningar. Men nedskärningarna satte stopp för de planerna.

Forskarförbundet kritiserar nedskärningarna

Petri Koikkalainen som är ordförande för Forskarförbundet är orolig för att man inte har hunnit planera och se över vad som egentligen borde dras in.

– När man tvingas skära ned så här mycket på så kort tid, så kan det hända att vissa forskningsområden försvinner nästan i misstag, säger Koikkalainen.

Koikkalainen är orolig för att nedskärningarna straffar sig i längden.

– Vi kan i det här skedet bara gissa vilka följder det har för folkhälsan att man skär ned på vaccineringsforskning eller uppföljning av infektionssjukdomar, säger han.

Flera lagstadgade uppgifter

Generaldirektör Juhani Eskola säger att det gäller att vara noga med vilka uppgifter som reduceras eller avslutas, eftersom THL har ett stort antal lagstadgade uppdrag. Vilka uppgifter som ska prioriteras diskuteras med jämna mellanrum med Social- och hälsovårdsministeriet.

– Enligt mig har de viktigaste sakerna lämnats orörda. Vi har inte brutit mot lagen, men våra möjligheter att utbilda och stöda beslutsfattarna och de anställda inom hälsovården är sämre än tidigare, säger Eskola.

(Tuomas Kerkkänen /Yle Uutiset)