Studerande ser fram emot riksdagsvalet
Valtemperaturen är hög inför söndagens riksdagsval. Jonna Lindqvist och Kajsa Karlsson som studerar vid Åbo Akademi i Vasa tror det kommer att bli ett ovanligt spännande val i år.
- Jag kan inte komma ihåg när jag senast väntat så här länge på ett val. Finland är just nu inne i ett så spännande läge. Ekonomin är den stora frågan. Vi är tvungna att skära, men hur väljer man? Vilka prioriteringar görs? säger Jonna Lindqvist som studerar statskunskap.
Skär inte i utbildningen
Kajsa Karlsson studerar specialpedagogik, är aktiv inom studentkåren och engagerad i studiefrågorna.
- Det finns flera viktiga frågor för studerande i det här valet. Vi ska inte skära i den höga utbildningen. Vår framtid är beroende av att vi har en hög utbildningsnivå. Social- och hälsovårdsreformen kommer snart upp pånytt, då är det viktigt att Studenthälsan och dess framtid diskuteras.
Förra veckan ordnade studerande i Vasa en valdebatt tillsammans med Yle. En av frågorna som diskuterades var studietiden. Deltagarna i debatten hade olika åsikter om hur länge man ska få studera. Och en del ville få studiestödet bundet till prestation.
- De som studerar mer skulle få mer. Ett sådant synsätt beaktar inte om man till exempel är studentkårsaktiv. Inte heller att det finns skillnader mellan olika utbildningar. Inom vissa utbildningar kanske det går att få en femårig utbildning klar på två år, medan andra har mer närvaroplikt, säger Kajsa.
Hur stor ska inkomstgränsen vara?
En annan fråga som är viktig för de studerande är hur mycket pengar man får tjäna medan man lyfter studiestöd.
- Jag tycker det måste finnas en inkomstgräns. Studiestödet är ett stöd och man kan inte ha obegränsade möjligheter till inkomst från arbete, säger Jonna Lindqvist.
- Men nivån är inte lämplig i dagsläget då den ligger på 11.000 - 12.000 euro i året. Den kunde få vara högre för dem som behöver jobba vid sidan om, tycker Kajsa Karlsson.
