Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Litteraturnobelpristagaren Günter Grass pipa har slocknat

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2015 16:30.
Den eviga piprökaren Günter Grass
Bildtext Den eviga piprökaren Günter Grass
Bild: EPA/ARNE DEDERT

Han var en av de största författarna alla kategorier. I Tyskland och i världen. Han skrev odödliga verk som Blecktrumman och Flundran. Nu har han lagt trumpinnarna åt sidan.

Günter Grass dog 87 år gammal i Lübeck. Han var högljudd in i det sista. Omstridd in i det sista. Slog på trumman in i det sista. Raljant och rabulistisk.

En del av Günter Grass' dokument som utvisar honom som krigsfånge
Bildtext Dokumentet som utvisar grass som medlem i tyska Waffen-SS
Bild: Gemeinfrei / Marco Urban / www.marco-urban.de

Ett barn av sin tid

Günter Grass föddes i Gdansk 1927. Gdansk eller Danzig som den hette då var i princip en tysk stad men hade i Versaillesfreden efter första världskriget getts status som den fria staden Danzig. Staden bands ihop med det övriga tyska riket genom en järnvägskorridor.

Grass deltog blott 15 år gammal som frivillig inom det tyska luftvärnet. Först 2006 erkände han i romanen När man skalar lök att han samtidigt blev medlem i Vapen-SS. Han hade aktivt glömt saken och på grund av hans då unga ålder blev de tyska reaktionerna ovanligt milda.

Skulptören blev författare

Efter krigsfångenskapet och en utbildning som stenhuggare studerade Grass på Konstakademin i Düsseldorf. Det är inte alltför känt i Norden att han under hela sitt liv också har jobbat som grafiker och bildhuggare, en mycket erkänd sådan.

Men tillbaka till författaren Günter Grass eftersom det blev till sist hans huvudsakliga yrke. På 1950-talet debuterade Günter Grass som lyriker och dramatiker. Han skrev till och med balettlibretto.

Trumslagaren som prydde omslaget av Blecktrummans originalutgåvan
Bildtext Trumslagaren som prydde omslaget av Blecktrummans originalutgåva
Bild: EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Danzigtrilogin

1959 kom så genombrottet som författare. Och vilket genombrott. Den första delen av hans berömda Danzig-trilogi Blecktrumman (1959) gjorde honom vida berömd. Romanen om den småväxta trumslagaren Oskar Matzerath som dessutom kunde spräcka glas med sin gälla röst tog hela världen med storm. Filmatiseringen av Volker Schlöndorff är också den helt fantastisk och en av den tyska filmvärldens största succéer. Även del två och tre av trilogin, Katt och råtta (1961) och Hundår (1963), blev veritabla framgånger.

Günter Grass och Willy Brandt

I slutet av 1960-talet ledde Günter Grass en falang av intellektuella som aktivt hjälpte till så att Willy Brandt valdes till den första socialdemokratiska förbundskanslern efter andra världskriget. 1972 utkom hans bok om själva valkampanjen Ur en snigels dagbok.

Flundran handlar om kvinnor och mat, men den handlar också om kvinnor och krig, inklusive vad kvinnor har gjort emot krig — tyvärr, mestadels tystnad.

Günter Grass om Flundran

Dagboken visar tydligt hur besviken han var att Willy Brandt inte velat ge honom några synliga uppdrag i partiet efter valsegern.

Fiskaren och hans fru

1977 återvände Günter Grass till barndomstrakten med romanen Flundran, en hejdlös historia som tar avstamp i en känd saga som nedtecknades av bröderna Grimm: Der Fischer und seine Frau. Den nästa världssuccén var ett faktum.

Att sätta sig på tvären

Efter de stora framgångerna med Danzigtrilogin och Flundran sinade Günter Grass' penna mera och mera. Fastän varje ny bok var en angelägenhet av rang lyckades han inte upprepa succéerna. Men han förblev en man i rampljuset där han trivdes.

Författaren och nobelpristagaren Günter Grass
Bildtext Günter Grass gör det han älskar: diskutera, provocera, rabulera
Bild: EPA/SVEN HOPPE

Han tog ställning för och emot än det ena än det andra. Ingenting och ingen gick säkra inför hans bitska retorik och vassa penna. Än var det socialdemokraterna som han lämnade på grund av deras asylpolitik, än var det förbundskansler Helmut Kohl och den amerikanska presidenten Ronald Reagan som fick på sig en skopa av ovett när de gemensamt besökte en militärkyrkogård. Även den tyska återföreningen ställde han sig kritiskt gentemot. Ju äldre han blev desto mera kverulantisk framstod han i mångas ögon.

Günter Grass tar emot Nobelpriset för litteratur
Bildtext Günter Grass tar emot Nobelpriset för litteratur
Bild: EPA/JONAS EKSTROMER

Litteraturnobelpris

När den ständige sekreteraren i Svenska Akademin Horace Engdahl den 30 september 1999 tillkännagav årets nobelpristagare i litteratur Günter Grass var hans namn en av de mest väntade i prisets historia.

Motiveringen lät kort och gott: ”För att i muntert svarta fabler ha tecknat historiens glömda ansikte.”

En sista skandal

Den 4 april 2012 var det så dags för en sista skandal. Günter Grass offentliggjorde en dikt i den ansedda tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

I den ånyo aktuella dikten Was gesagt werden muss går han hårt åt Israel som å ena sidan själv sitter på kärnvapen och är därmed kapabel att slå till när som helst mot Iran men å andra sidan skall se till att Iran inte skall ha möjlighet att slå tillbaka med samma mynt. Han skriver "gealtert und mit letzter Tinte" (gammal och med det sista bläcket) att Israel är ett hot mot världsfreden.

Günter Grass är död. Han har levt ett långt och stormigt liv. Nu må han vila i fred. Och vi skall för alltid komma ihåg honom som en av tyskarna som gav världen tron tillbaka att Tyskland igen är das Land der Dichter und Denker och inte längre das Land der Richter und Henker.

Mer om ämnet på Yle Arenan