Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Unga företagare säljer kex i Kyrkslätt

Från 2015
Emma salomäki, Christina Kaski, Ellen Forsell, Unga företagare från Kyrkslätt gymnasium i april 2015
Bildtext Emma Salomäki, Christina Kaski och Ellen Forsell är unga företagare och går i Kyrkslätt Gymnasium.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Mumsiga chokladkex i olika smaker blev starten för gymnasieflickornas liv som företagare. Nu deltar Långvikin kotikeksi i de ungas finlandsmästerskap i företagande.

I Långvik i Kyrkslätt bakas det flitigt hemma hos Christina Kaski, Emma Salomäki och Ellen Forsell. De tre gymnasieflickorna har bildat ett eget företag tillsammans, Långvikin kotikeksi. De säljer chokladkex i amerikansk stil och kunderna får välja smak.

- Jag hade ingen aning om hur mycket det på riktigt innebär att starta ett företag. Jag har fått så mycket respekt för företagare. Det kräver jättemycket jobb och det är massor med saker man måste tänka på när man startar ett företag. Alla påsar ska lagas, hur mycket kostar det att tillverka, och du måste gå på vinst också, säger Christina Kaski.

Lätt att hålla kontakt med kunder i sociala medier

Företaget föddes på en kurs i samhällslära där gymnasiets lärare gett hjälp med starten. De unga som deltar i programmet ”Ett år som företagare” grundar ett miniföretag som de driver under ett läsår.

Facebook är en viktig marknadsföringskanal för kexen från Långvik.

- Jag tycker Facebook definitivt har hjälpt. Vi har kunnat hålla kontakt med kunderna på ett helt annat sätt, vi har till exempel kunnat fråga dem ”att vad skulle ni vilja ha för smaker” och så har människor kunnat kommentera där, säger Christina Kaski.

Finlandsmästerskap för unga företagare

koordinator på Ung Företagsamhet rf
Bildtext Eemeli Alanne jobbar som koordinator på Ung företagsamhet r.f.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På tisdag ordnas FM-final för unga företagare. Bland företagen som deltar i finalen finns alla slags affärsidéer.

- Vi har 64 UF-företag i Kampen imorgon. Från huvudstadsregionen 9 företag plus flickorna från Kyrkslätt. Produkterna är jättespännande, vi har traditionella som till exempel kex, vi har dekorationsföremål av fiskskinn och också klänningar för muslimska flickor, säger finalkoordinator Eemeli Alanne.

Finalprogrammet ordnas tisdagen den 14.4. i Kampens köpcentrum. Statsminister Alexander Stubb öppnar mässan klockan 13.00.

Morgonöppet: Unga företagare säljer kex i Kyrkslätt

Programmet är inte längre tillgängligt