Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En passionerad fotbollsälskare och stenhård affärsman

Från 2015
Uppdaterad 14.04.2015 09:06.
FC Inters grundare och ordförande Stefan Håkans i april 2015
Bildtext Stefan Håkans grundade Inter för 25 år sedan. I bakgrunden den allra första lagbilden med Håkans som tränare.

Stefan Håkans har nu 25 år bakom sig som klubbägare i FC Inter. Av sina spelare och tränare beskrivs han som en gladlynt och lugn person som älskar fotboll och Inter, men också som en oerhört tuff förhandlare.

Håkans grundade Inter våren 1990 och redan sex år senare debuterade man i fotbollsligan, där Åbolaget nu har inlett sin 19:e säsong. Nästan hälften av dem har holländaren Job Dragtsma lotsat laget.

– Han är en fotbollsälskare, beskriver Dragtsma. Det är det viktigaste, han älskar fotboll. Han utvärderar saker med ett lugn, han tittar inte på en enda match, och det respekterar jag honom för.

Job Dragtsma, FC Inters tränare, våren 2015.
Bildtext Job Dragtsma gör redan sin nionde säsong i Inter.

Dragtsma berättar att han helt och hållet ansvarar över spelet, även om han diskuterar spelsättet och -filosofin med Håkans. Mest diskussion blir det ändå om spelarönskemål som Dragtsma kommer med.

– Förstås blir det åsiktsutbyten och gräl. Eller gräl och gräl – vi respekterar varandra och det är enkelt att jobba med honom, säger Dragtsma som har ett rakt svar på vem som brukar vinna grälen:

– Han. Givetvis är det i slutändan han som bestämmer om saker och ting är möjliga att genomföra. Om du jobbar med en klubbägare är det naturligtvis så det fungerar. Jag kan bara säga vad jag tycker, men han fattar besluten.

”Ett stort fotbollshjärta”

Tidigare stod Stefan Håkans, 73, vid Inters bänk och följde med matcherna, men nuförtiden brukar han sitta uppe i sin loge på Kuppisstadion. Henri Lehtonen säger att det alltid varit lätt att gå och ta ett snack med ägaren.

– Stefan är en väldigt gladlynt typ och vi har alltid kommit väl överens. En fin man som har byggt upp en fin organisation som det är roligt att vara en del av. Det är svårt att ens beskriva hans betydelse för Inter och hela fotbollen i Åbo, säger lagkaptenen.

Magnus Bahne, Inter, våren 2015.
Bildtext Magnus Bahne beskriver Håkans som en lugn och skämtsam person.

– Ett ord som berättar ganska mycket är passion, fortsätter en annan klubbikon Magnus Bahne. Han har ett stort fotbollshjärta. Som person är han väldigt lugn och också ganska barnslig av sig, han skämtar och skojar mycket.

– Han älskar Inter och ger allting för föreningen, sammanfattar nyförvärvet Vahid Hambo.

Inte hatad i TPS-lägret

Ett annat av nyförvärven, lokalkonkurrenten TPS ex-lagkapten Jukka Lehtovaara, betonar betydelsen Håkans haft för Åbofotbollen med förutom Inter också stadion i Kuppis. Enligt Lehtovaara hatar man inte rivalens starka man i TPS.

– Nä, det tror jag inte, säger målvakten. Jag har alltid sett honom som en stenhård affärsman och han är en person man gärna vill vara på samma sida med. En inflytelserik människa och eftersom han gör allting för Inter kan det förstås skapa en del groll i motståndarlägret, men i huvudsak respekterar man nog vad han har gjort.

Fotbollsmatch mellan TPS och FC Inter
Bildtext Det blir inga derbyn mot lokalrivalen TPS i ligan denna säsong.

Att Håkans är en stenhård businessman bekräftar även Henri Lehtonen och Magnus Bahne som i flera repriser satt sig på motsatt sida i förhandlingsbordet.

– Det är rent utsagt ett helvete, skrattar Bahne till. Han har förmodligen förhandlat med lite tuffare typer än fotbollsspelare. Han är stark bakom det legendariska bordet på sitt kontor.

– Det är nog en mycket sträng typ man får emot sig där. Han är en man av principer och dem håller han fast vid. Man får nog sätta ganska hårt emot för att inte bli överkörd, säger Lehtonen.

Träffa Stefan Håkans i Sportmagasinet i Yle Fem på tisdag klockan 21.00 och i repris på onsdag klockan 17.25.

Mer om ämnet på Yle Arenan