Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strejk kan orsaka bagagekaos för flygpassagerarna

Från 2015
Uppdaterad 13.04.2015 19:23.
Flygplatskaos
Bildtext På väg att resa? Bäst att kolla läget med egna flygbolaget

Flera strejker kan ställa till det i flygtrafiken på tisdagen och onsdagen. Bagagehanteringen kan stanna upp mellan klockan 6 och 18 och enstaka flygavgångar kan också försenas eller ställas in.

Det är de anställda vid Luftfartsunionen IAU och kabinfacket SLSY som hotar med strejk på tisdagen och onsdagen. Strejken berör flygtrafiken vid flygplatserna Helsingfors-Vanda och Uleåborg.

Passagerarna uppmanas att följa med läget via det egna flygbolaget. Den som har möjlighet ska resa med endast handbagage, eftersom övrigt bagage riskerar att bli kvar på flygplatsen.

Det kan också ske förändringar i flygtrafiken och en del avgångar kan försenas eller ställas in. Strejken rör alla flygbolag förutom Finnair, Flybe eller Blue1.

Norwegians morgonflyg inställda

Förutom bagagehanteringen drabbas enstaka charterflyg med Thomas Cook och TUIFly. Dessutom gäller strejken också flygbolaget Norwegians markservice.

Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson säger att man har varit tvungen att ställa in en del flyg redan nu. Det handlar bland annat om tisdagsmorgonens flyg till Köpenhamn, Stockholm, Oslo och Uleåborg.

- Det kan också bli problem med förseningar, och bagaget kan bli var på flygplatsen och anlända först ett dygn senare. Vi beklagar självklart att strejken drabbar våra resenärer, säger Holmbergh Jacobsson.

På flygplatsoperatören Finavia har man i det här skedet svårt att uttala sig om vilka konsekvenser strejken kommer att ha för passagerarna. Det är i huvudsak flygbolagen själva som sköter om att den egna trafiken löper så bra som möjligt.

Förhandlingar under en längre tid

Strejken handlar i huvudsak om arbetsvillkoren för de som jobbar med markservice för flygplatsoperatören Finavia.

Luftfartsunionen IAU vill tillsammans med kabinfacket SLSY att Finavia går in för ett allmänbindande kollektivavtal också för de 80 anställda inom Finavias dotterbolag Airpro, som säljer marktjänster till lågprisbolag.

De berörda anställda jobbar för bolag som Norwegian och Ryanair, och omfattas av sämre arbetsvillkor. SLSY och IAU vill att Airpro följer deras avtal, eftersom en del av Airpros anställda är medlemmar i kabinfacket.