Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Skönhetstävlingen behövs inte"

Från 2015
carola miller, roosa-mari ryyti, saara ahlberg som tävlade i miss finland 2015.
Bildtext Carola Miller, Roosa-Mari Ryyti och Saara Ahlberg var favoriterna i Miss Finland 2015.
Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

En grej som många tycks ha missat är att vi fått en ny miss Finland. Varför har vi fortfarande en sådan tävling? Fröken Sverige slopades för många år sedan.

Miss Finland

  • I år korades miss Finland för 78:e gången.
  • Den första tävlingen arrangerades år 1931.
  • Sedan dess har man varje år, med undantag för krigsåren 1939-1944, valt ut en miss Finland.

Miss Finland utsågs i går, och den här gången föll valet på Roosa-Mari Ryyti från Uleåborg. Trots att det känns som om intresset för Miss Finland dalat, håller organisatörerna envist tag i tävlingen. I Sverige däremot, har man för länge sedan skrotat motsvarigheten Fröken Sverige.

Varför håller vi kvar en tävling som av många anses förlegad? Vi ställer frågan till Sunneva Kantola som jobbar med Miss Finland-tävlingen, och blir nästan lite uppläxade.

- Intresset för tävlingen har inte alls minskat. Det var lite lägre för sju år sedan, men nu är intresset nästan lika stort som på 80-talet, säger hon.

Sunneva fortsätter berätta att intresset varit stort varje gång de besökt olika städer. De hade också många nöjesmedier med sig på missarnas resa till Turkiet.

- Det intresserar nog, hördu. Jag har alltid sagt att Finland är ett miss-land, precis som ett ishockeyland. Det är nog lite tassigt att prata om att ingen skulle bry sig om tävlingen.

Skönhet har alltid intresserat

Sunneva tror att den finska misstävlingen kommer att finnas kvar länge till, i alla fall så länge som det finns människor som vill ordna den, och kvinnor som vill ställa upp i den.

Jag har alltid sagt att Finland är ett miss-land, precis som ett ishockeyland.

Sunneva Kantola

- Vackra människor intresserar alltid. Vi tycker om att titta på dem, och varför skulle vi inte få göra det? frågar hon sig.

Sunneva vill ändå poängtera att det inte bara handlar om utseende.

- Miss Finland är hela nationens miss, och det handlar om så mycket mer. För en modell handlar det bara om utseende, men en miss måste ha goda sociala färdigheter.

Till exempel måste missarna kunna bemöta alla fans, och tydligen också söta barn.

- När vi besöker skolor står de små barnen och väntar med glädje i blicken. Alla vill ha autografer alla vill prata med dem, säger Sunneva.

Helena Trus, nöjeskrönikör på Aftonbladet.
Bildtext Helena Trus tycker det är lite hyckleri att Fröken Sverige läggs ner, fastän skönhetsidealet inte alls har förändrats.
Bild: Aftonbladet

Ingen Fröken Sverige

I Sverige avslutades tävlingen Fröken Sverige i mitten av 2000-talet. Tävlingen hade urvattnats under åren och var inte längre riktigt samma sak som tidigare.

- Det kom väldiga kritikstormar mot programmet. Det kändes förlegat, det var för mycket fokus på utseende och det hade gått från en skönhetstävling där man skulle representera sitt landskap till något annat, säger Helena Trus som är nöjeskrönikör på Aftonbladet.

Bland annat gick en före detta tävlande ut i medierna och sade att det numera bara var bimbos med silikonbröst som tävlade.

- Det blev inte försvarbart att ha kvar tävlingen. Det rimmade inte med bilden vi har av den moderna kvinnan, säger Helena.

Programmet behövs inte

Helena berättar att Fröken Sverige hade en stor genomslagskraft under programmets storhetstid. De som vann eller kom på andra plats blev till exempel stora tv-profiler. Som exempel kan vi nämna Jessica Almenäs, Victoria Silvstedt och Anita Ekberg.

Programmet har alltså varit en stor plattform för kvinnor att få en karriär, men inte nu längre.

Vi borde fråga oss ifall vi egentligen kommit så långt, fastän vi slutat med skönhetstävlingen i sig?

Helena Trus

- I dag har sociala medier ersatt det. Du kan som ung tjej skapa dig ett eget varumärke. Du behöver inte ha någon tävling i ryggen, och det här har nog en stor inverkan på att tävlingen inte fungerar. Den behövs inte helt enkelt, säger Helena.

Publiken verkar heller inte sakna programmet. En del har försökt göra någon slags konstgjord andning för konceptet, till exempel Miss Sweden Universe, men den tävlingen blev aldrig någon stor succé.

Det är hyckleri

Fröken Sverige-tävlingen som den var innan den avslutades, rimmar alltså inte med bilden svenskarna har av den moderna kvinnan i dag. Samtidigt tycker Helena att det är lite hyckleri.

- Vi har exakt samma skönhetsideal, vi har samma press på hur kvinnor ska se ut, så idealet har inte förändrats, men diskussionen ser annorlunda ut.

Helena säger att det pågår en diskussion i Sverige om psykisk ohälsa och om hur vi ska hantera pressen på kvinnor. Trots att diskussionen är igång har de (och vi) fortfarande lång väg att gå.

- När vi kollar på stora instagramprofiler vi har i Sverige, så skiljer sig deras utseende och ideal inte jättemycket från Fröken Sverige. Så vi borde fråga oss ifall vi egentligen kommit så långt, fastän vi slutat med skönhetstävlingen i sig?

Vad tycker du? Är miss Finland något förlegat, eller något vi behöver och vill ha?

Mer om ämnet på Yle Arenan