Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gambit känner ingen lågkonjunktur

Från 2015
Uppdaterad 13.04.2015 16:40.
Gambits VD Tim Wallin
Bildtext Gambits VD Tim Wallin

Vasaföretaget Gambit Lab, som säljer IT-lösningar och skräddarsydda mobilapplikationer till företag, växer så det knakar. Nu siktar företaget på etablering i Danmark och kanske senare också på fler ställen i världen. Vid Gambit känner man inte av någon lågkonjunktur konstaterar vd Tim Wallin.

- Om det här är dåliga tider så ser jag fram emot de goda tiderna, säger Wallin och skrattar.

Gambit startades för fyra år sedan av Tim Wallin och hans kompanjon Erik Nylund. Sedan dess har företaget vuxit stadigt varje år. I fjol ökade omsättningen med 65 procent. Gambit sysselsätter numera elva personer och har kontor både i Vasa och i Helsingfors.

- Det är full fart och i vi söker egentligen hela tiden efter personal. Till hösten anställer vi ett par till, säger Wallin.

Men att hitta kunnig personal är inte nödvändigtvis helt enkelt. Applikationsmarknaden är en ny marknad som dessutom utvecklas i rasande takt. IT-utbildningarna har svårt att hinna med i utvecklingen.

- Vi gör också webbsidor och webbshoppar och till det är det lättare att hitta personal. Men för applikationerna är det mycket svårt. Vi hittar främst folk genom rekommendationer men naturligtvis annonserar vi också och har en rätt hård gallringsprocess, säger Wallin.

Danmark och världen

Gambit har flera stora beställningar på gång och satsar nu också på en ny marknad i Danmark. Dit säljer företaget en applikation som är utformad speciellt för foderindustrin.

Med hjälp av applikationen kan industrin effektivera både beställningar och leveranser och ha bättre koll på logistiken.

- Applikationen är redan testad i Finland och det blev mycket väl mottaget här av både fodertillverkarna och foderbeställarna. Vi har redan stora kunder i Finland. Danmark är en internationell testmarknad. Vi får se vad som händer om det är världen efter det då, säger Wallin.

Vid Gambit känner man med andra ord inte av lågkonjunkturen över huvudtaget. Tvärtom har företaget flera stora beställningar inne och flera på kommande.

Tim Wallin tror att det beror på att företagen trots sämre tider gärna satsar på teknik som kan effektivera verksamheten och i längden spara pengar.

- Vi har aldrig haft såhär mycket jobb. Vi har en förmåga att presentera olika smarta lösningar som på ett eller annat sätt effektiverar det som företagen ändå ska göra. För vissa företag kan det vara ett sätt att spara och för andra att öka försäljningen på ett smart sätt, säger Wallin.

Pionjärmarknad

Då Gambit började för fyra år sedan var applikationsmarknaden en pionjärmarknad. I USA och Sverige var marknaden mer utvecklad, men i Finland var det helt nytt med applikationer inom företagsvärlden.

- Vi tyckte det var en intressant nisch och tänkte att vi skulle vara ett av de första bolagen i Finland som satsar på det, säger Wallin.

På frågan om företagsapplikationer kan vara Finlands nästa exportvara svarar Tim Wallin både ja och nej.

- Appar i sig som man kan göra till produkter tror jag är extremt bra exportvara som Finland kan vara konkurrenskraftig med. Men när det gäller skräddarsydda företagsapplikationer behövs det en lokal närvaro, säger Wallin.