Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stort kulturpris till Anna-Maria Helsing

Från 2015
Uppdaterad 14.04.2015 10:28.
Dirigenten Anna-Maria Helsing i civila kläder framför en skog
Bildtext Anna-Maria Helsing
Bild: Tage Rönnqvist

Österbottens svenska kulturfonds pris på 10 000 euro går till dirigenten Anna-Maria Helsing. Enligt kulturfondsjuryn är hon en person som ständigt har brutit ny mark inom sitt område.

Helsing var den första kvinnliga chefsdirigenten i Finland 2010. I dag har hon dirigerat alla de ledande finländska orkestrar plus en mängd orkestrar i Tyskland, England och framför allt de nordiska länderna. Anna-Maria Helsing säger själv att hon aldrig har karriärplanerat och att hon fortfarande är förvånad över hur det ena projektet har lett till det andra. Hon började som violinist och nu står hon och leder de främsta orkestrarna.

- Speciellt om man dirigerar väldigt fina orkestrar så kan man nog lite haja till och tänka, hur i vida världen är det här möjligt?

Mångsidigheten blev en styrka

Anna-Maria Helsing har varit dirigent för Wegelius kammarorkester och konstnärlig ledare för Jakobstads sinfonietta. Den finländska publiken har sett henne dirigera den nyskrivna operan Magnus-Maria och nu senast Leonard Bernsteins Candide. Men konserter har det också varit på Island och framförallt i Sverige. Kungliga filharmonikerna i Stockholm har hon dirigerat flera gånger och de har bjudit in henne igen.

- Det är ju en fantastiskt fin orkester och jag tror att vi har kommit bra överens helt enkelt, säger hon anspråkslöst.

Skumt men fascinerande med Beethoven

I Tyskland blev hon prisbelönad redan 2011. Hon var den första dirigent som fick Louis Spohr-medaljen.
Anna-Maria Helsing är en musiker som gärna tar sig an ny musik, det framhålls i prismotiveringen. Men hon älskar också att fördjupa sig i de stora klassikerna.

- Det är ju nog skumt med t.ex. Beethoven att det finns hur mycket som helst när man börjar se i dom där partituren. Och det är så fascinerande!

En längre intervju med Anna-Maria Helsing sänds i "Amadeus" i Radio Vega ti 14.4 kl.18.03 och kan efter det höras via Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan