Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tom Simola föreslås leda Raseborg

Från 2015
Uppdaterad 14.04.2015 15:08.
Tom Simola

Stadsstyrelsen i Raseborg föreslår enhälligt att kommundirektören för Kimitoöns kommun, Tom Simola, blir ny stadsdirektör i Raseborg. Han har erfarenhet både från den kommunala sektorn och från näringslivet, sägs i motiveringarna.

Tom Simola har de starkaste meriterna och motsvarar bäst den sökta profilen. Det anser den intervjugrupp som gjorde en helhetsbedömning av de tre som var med på slutrakan i processen att vaska fram en ny stadsdirektör i Raseborg.

Insikter i ekonomiska mekanismer

Simola har bred erfarenhet av och god förtrogenhet med offentlig förvaltning. Han har också insikter i de ekonomiska mekanismer som styr kommunal verksamhet.

Vicehäradshövding Tom Simola är född 1968 och är sedan 2009 kommundirektör för Kimitoöns kommun. Han var kommundirektör för Kimito kommun 2001-2008. Före det var han kontorschef vid Nordea bank sedan 1996.

Mångsidig kunskap i ledarskap

Intervjugruppen anser också att Tom Simola är väl insatt i hur en politiskt styrd organisation fungerar och att han har en god förmåga att agera i offentliga sammanhang. Dessutom har han arbetserfarenhet av det privata näringslivet och lång och mångsidig kunskap i ledarskap, står det i motiveringarna.

Förutom Simola intervjuades Bob Karlsson, som är direktör för verksamhetsenheten för svenskspråkig utbildning vid utbildningsstyrelsen och Denis Strandell, som är direktör för MarketNoze Ab och förtroendevald i Kyrkslätt kommun.

Bildtext Stadens centralförvaltning på Ystadsgatan i Ekenäs.

Intervjugruppen har använt Thomas-test och psykolog Minna Kars från Opteam för profil och lämplighetsanalys.

Stadsfullmäktige väljer stadsdirektör

Stadsstyrelsens ordförande i Raseborg, Anders Walls (SFP) säger att Simola uppfyller de kriterier som Raseborgs stad har för den nya stadsdirektören.

- Tom Simola är den som har de bästa förutsättningarna att framgångsrikt kunna bli stadsdirektör i Raseborg. Han motsvarar den profil vi har sökt och de kriterier vi har satt på vår stadsdirektör.

Efter måndagens (13.4) beslut i stadsstyrelsen i Raseborg går ärendet vidare till stadsfullmäktige, som i sista hand väljer ny stadsdirektör efter Mårten Johansson som går i pension.

Anders Walls säger att alla fullmäktigegrupper har ställt sig bakom Simola.

Han förutspår att Raseborgs stadsfullmäktige enhälligt kan ställa sig bakom Simola den 27 april. Walls ser det som ytterst osannolikt att fullmäktige skulle välja Bob Karlsson eller Denis Strandell.

Artikeln uppdaterades tisdag eftermiddag (14.4) med Anders Walls kommentar.

Se video med Simola:
Stadsdirektören behöver mothugg

Läs också:

Små partier i Raseborg stöder Simola - de stora tiger