Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Närkontakt med en av havens giftigaste

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 09:54.
Stenfisk (Stonefish) i Thailand
Bildtext Trampa inte på mig!
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Äntligen! Jag har för första gången i mitt liv besökt Thailand. Visst, det är sant. Resmålet som redan betecknas som ett ”jamen-dit-åker-ju-alla-ställe”. Och efter en (flåååt) lååång paus med bloggandet känns det igen som om det finns ett och annat att knacka ned, visa, påpeka och tycka till om.

Nå! Först ut är bilden som med mina mått mätt ensam räcker till för att jag ska kunna konstatera: det var värt det! Och en alternativ rubrik till det här inlägget är: ” Bilden som gör resan”.

Digipockaren levererar

Det är ju nämligen så… Det är sist och slutligen ganska sällan jag som enkel amatör och utrustad med en simpel och nu tio år gammal digipockare modell IXUS 75 kan vara riktigt nöjd. Men med den här Stenfisken på minneskortet återvänder jag med ett belåtet flin på läpparna.

Om någon nu vill kommentera att det nog också handlar om sinne för bildvinkel och en förmåga att vara stadig på handen med mera så… Det är helt ok. Det går att kommentera via länken i slutet av texten.

Och jag har inte endast en lyckad ruta utan tre. Huvudbilden till det här inlägget är kanske favoriten trots allt. Som bild här är den ändå kraftigt beskuren vilket är ett måste p g a yles webbpubliceringsverktyg.

Här kan du klicka upp några andra versioner.

Orsaken till att jag är så belåten är flera. Ok, jag tycker faktiskt att jag lyckades med såväl skärpa som färger och vinkel.

En annan orsak är att jag trots allt ganska sällan har sett den. Den är inte egentligen sällsynt eller så men den är alltid så jäkla svår att upptäcka! Den har en förmåga att smälta in i revet, försvinna helt enkelt.

Stenfisk (Stonefish) i Thailand
Bildtext Stenfisken har en kamouflageförmåga av rang
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Dess förmåga att kamouflera sig och smälta in i sin omgivning är också en av orsakerna till att den är så himla farlig. Den sägs vara en av havens giftigaste. Och den har taggar som om du av misstag rör vid den eller stiger på den kör in ett gift i dig som kan vara direkt dödligt.

Tzzzattg! du är död

Om du som dykare inte dör av giftet i sig så kan giftet leda till allt från förlamning till hjärtstillestånd med drunkning som följd. Huuuvvva! Och bilden här, tagen uppifrån ned mot revet säger allt.

Det är lätt hänt att du av misstag t ex tar stöd av den där hårda korallen under ett dyk. Kanske bara med ett klassiskt ”tummen-och-pekfingret-nyp” men det räcker. Tzzzinnggggaahhhgh! Och plötsligt märker du till din fasa att den hårda korallen inte var en korall eller sten. Det var en Stenfisk. Hejdå!

Så… Håll tassarna borta från koraller och sten! Alltid. Också av den här orsaken.
Se här: National Geographic om Stenfisken

Rättelse:
Och här får jag komma med en rättelse endast minuter efter att jag har publicerat! Arggh! Men de som vet bättre meddelar att just den här de facto är en "falsk stenfisk". En Puckelryggskorpionfisk (Scorpaenopsis gibbosa) som är nästan lika giftig som Stenfisken (Synanceia verrucosa).

Sportdykning med Patte Rosström