Informationsläcka vid Statsrådets kansli – handlar om Rysslandssanktionerna
Vid Statsrådets kansli utreds en misstänkt informationsläcka där konfidentiella e-postmeddelanden ska ha erbjudits medierna. Enligt uppgifter till Yle ska läckan ha skett under Jyrki Katainens (Saml) regeringsperiod.
Enligt kansliet gäller informationsläckan konfidentiella e-postmeddelanden från bland annat statsministern, statsministerns medarbetare och tjänstemän som ska ha lästs av utomstående.
Det handlar om e-post där man bland annat avhandlar EU:s sanktioner mot Ryssland, bekräftar Statsrådets informationsdirektör Markku Mantila. Informationsläckan upptäcktes på fredagen förra veckan och en intern utredning pågår.
Tidigare statsministern och nuvarande EU-kommissionären Jyrki Katainen säger i ett pressmeddelande att nyheten är mycket beklaglig. Han är oroad över att Statsrådets e-postmeddelanden har hamnat i fel händer. Han säger att han litar på att saken utreds grundligt. Tidigare ville Katainen inte kommentera misstankarna.
Statsminister Alexander Stubb vill inte kommentera misstankarna. Stubb säger endast att sådana här saker alltid är allvarliga.
Finländskt mediehus intresserat
- Det har kommit fram att e-postkonversationerna ska ha erbjudits till medierna. Åtminstone ett finländskt mediehus har varit intresserat av informationen. Jag vet inte om det gäller flera, säger Mantila.
Mantila kan inte i nuläget säga hur viktig konfidentiell information hamnat i utomstående händer.
- Jag vet inte det direkta innehållet eller detaljerna i e-postmeddelandena, bara ämnet. Jag vet inte på vilket sätt saken har behandlats i konversationerna.
Myndigheterna undersöker nu vissa personliga datorer. Mantila vill inte uppge vilka personer det handlar om men säger att personerna själva bett om att deras datorer genomsöks.
- Mer kan vi inte spekulera eller veta. Det är experternas uppgift att utreda saken, säger Mantila.
Mer detaljer utlovas när utredningen framskridit.
Gamla meddelanden
Statsrådets säkerhetsdirektör Marko Lavikkala säker att man utreder saken som en möjlig informationsläcka men att en hackerattack inte kan uteslutas.
Lavikkala säger också att e-postmeddelandena är gamla men vill inte säga när de har skickats.
Enligt Lavikkala misstänker man inte att utländska grupper ligger bakom.
- I nuläget pratar vi om finländska grupper.
Lavikkala försäkrar också att Statsrådets datasäkerhet håller en hög nivå och att det hela inte nödvändigtvis är en datasäkerhetsfråga.
Korrigering kl. 10.26: Informationen ska inte ha sålts till medierna, utan erbjudits för publicering, förtydligar Markku Mantila.